Valkuil: Amerikaanse wetten en Amerikaanse datacenters in Nederland

Engelfriet-Blog-Softlayer-ScreenshotVorige week stond op het – bij vele lezers van ISPtoday wel bekende – blog van Arnoud Engelfriet iets te lezen over opvallende voorwaarden bij een cloudprovider annex datacenter. Softlayer heeft in de voorwaarden staan dat het, als Amerikaans bedrijf, gehouden is aan Amerikaanse wetten. Landen waarmee Washington een probleem heeft en daarom op een zwarte lijst staan zijn internetwise niet welkom bij Softlayer. Niet dit iemand uit Nord Korea in Amsterdam om een VPS bij dit bedrijf zou vragen, maar dat terzijde. Het blijkt dat die landen ook geen toegang hebben tot het netwerk van Softlayer.

Terecht dat Arnoud zich afvraagt: als dat speelt, waarom is er zo weinig aandacht voor? De meest voor de hand liggende verklaring lijkt te zijn dat Softlayer gewoon heel weinig klanten heeft die zelf weer klanten hebben die gevestigd zijn in landen die op die zwarte lijst staan. Een andere reden zal wel zijn dat klanten de voorwaarden weinig serieus doornemen.

Voor de duidelijkheid, Softlayer is hiermee niet de enige aanbieder. Als je de voorwaarden van reguliere hosting bedrijven in de USA doorneemt zal je bij giganten als GoDaddy exact dezelfde voorwaarden tegenkomen. Er is wel een verschil: GoDaddy heeft nooit gepretendeerd een Nederlands bedrijf te zijn. Softlayer heeft indertijd de nodige moeite gedaan zich te in de pers presenteren als een bedrijf dat minder Amerikaans was. Kijk maar naar deze eigenaardige quote die het NRC optekende: Ja, Softlayer is een Amerikaans bedrijf, waarvoor Amerikaanse wetten gelden. Maar alleen voor informatie die als eerste in de VS is opgeslagen: „Het Amsterdamse deel is Nederlands. Informatie die hier als eerste binnenkomt, valt dus onder Nederlandse wet.” (dit uiteraard naar aanleiding van vragen over Patriot Act). Een quote die dus niet in overeenstemming is met de voorwaarden die nu gelden. Of dat toen al het geval was, of dat ze later zijn aangepast is niet bekend.

Maar goed, laten we eens verder kijken dan deze partij. Wat kun je met dit gegeven waarvoor geldt N>1 ? Het is het wellicht verstandig om de voorwaarden van je eigen leveranciers eens grondig door te nemen. Heeft je datacenter iets dat daar op lijkt waardoor je op termijn lastige vragen van klanten kunt krijgen? En wie denkt er nooit mee te maken te krijgen nog dit: als we de berichten mogen geloven zijn tal van sancties die golden voor zakendoen met Iran recent opgeheven. Als je dan op een netwerk zit dat zich daar niet aan houdt heb je waarschijnlijk een concurrentienadeel ten opzichte van andere partijen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.