Van een megacloud naar edgedatacenters

In februari van dit jaar schreef ISP Today over een megafail van T-Systems. Het bedrijf moest toegeven dat een megadeal van €700 miljoen om in 7 jaar tijd de gehele IT van ThyssenKrupp te moderniseren niet ging lukken. De bedrijven besloten er de stekker uit te halen. Het verlies werd genomen en het bleef daarna stil. Tot vorige week.

Thyssenkrupp heeft vorige week de pers opgezocht. De belangrijkste reden is dat het bedrijf zich zelf gaat opsplitsen. Hoewel er met geen woord over wordt gerept is het wat dat betreft dus geluk bij een ongeluk dat T-Systems die totale IT makeover en integratie heeft verknald. IT complexiteit is immers een behoorlijke horde die zowel een fusie als het tegenovergestelde, een opsplitsing in de weg staat.

Maar er is nog iets over Thyssenkrupp te melden. Opvallend genoeg is dat vorige week niet door het bedrijf zelf bekend gemaakt. Rittal Duitsland had de primeur van het andere Thyssenkrupp nieuws. Het mag namelijk alle edgedatacenters van het bedrijf leveren. Er liep sinds 2017 al een order, maar schijnbaar bevalt het zo goed dat tot 2019 kan worden doorgeleverd.

Het persbericht van Rittal is gekomen na de bekendmaking van de opsplitsing en maanden na het T-Systems debacle. Geen van die twee events staat dus de levering van volledig ingerichte containers als edgedatacenters in de weg. Daarom zijn de genoemde argumenten van Thyssenkrupp om voor deze oplossing te kiezen best interessant. Schaalbaarheid, flexibel en veilig. Alle drie zijn het de argumenten die voor elke cloud oplossing gelden, ook voor het de afgeblazen variant. Veiligheid daar daarbij wel iets verder, wat de omgevingen waar de containers komen te staan zijn wel bijzonder. Dat is namelijk dicht bij de staalproductie. Niet echt het schoolvoorbeeld van een stofvrije omgeving met optimale klimaatbeheersing.

Wie na het lezen van het Rittal persbericht nog eens teruggrijpt op de bron van het artikel uit februari zal mogelijk tot de vraag komen: is er een relatie tussen de focus nu op edge datacenters en het afblazen van het megacloud project eerder dit jaar? Als het antwoord daarop ja is hebben we een eerste gedocumenteerde case waar de impact van edgedatacenters uit blijkt.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.