Van Gend: ‘Breng je datacenter-energiekosten naar beneden’

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=AXrdzFUZFgc&w=630&rel=0]

Dinsdag 13 mei werd voor de vierde keer de DHPA Techday georganiseerd. Met een opkomst van zo’n 400-500 deelnemers werd de middag goed bezocht door studenten, techneuten, en politici. ISP Today sprak met Eric van Gend (HP Networking) over de trends op servergebied.

Kleiner en zuiniger
“We zien dat datacenters groeien als kool,” vertelt Van Gend. “Het energieverbruik stijgt navenant even groot. Het is de truc op servers kleiner en zuiniger te maken. Dat is precies wat je nu veel ziet gebeuren. De chips die in smartphones zitten, kunnen veel en deze mogelijkheden zijn toepasbaar in een server. Hiermee kan je stroom en ruimte besparen.”

Memristor
Een andere ontwikkeling die Van Gend noemt, zijn de mogelijkheden van de ‘memristor’. “De memristor is de opvolger van de transistor en die zorgt ervoor dat we nieuwe computers kunnen gaan bedenken. Die werken niet digitaal meer maar analoog, bijna hetzelfde als dat je hersenen werken. Deze technologie brengt een veel grotere processing-power en opslagcapaciteit met zich mee. Theoretisch is het mogelijk om op één kubieke centimeter, één pentabyte aan informatie op te slaan. Dus we zijn nog lang niet klaar en er komt nog veel meer aan!”

Simpeler
Aan hostingprofessionals wil Van Gend meegeven dat ze hun datacenters simpeler en beheersbaarder moeten maken. “Zorg ervoor dat je je energiekosten zo snel mogelijk naar beneden weet te brengen. Daardoor ben je competitiever in de markt en maak je minder kosten. Je maakt je leven hierdoor een stuk makkelijker.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.