Van IPv6 Dag naar IPv6 elke dag!

Vlak na de uitreiking van de IPv6-awards, sprak ik Sander Steffann. Ik vroeg hem om een IPv6-update. Wat is er gebeurd, na de IPv6 Dag op 8 juni? En wat kunnen we de komende tijd nog verwachten? Een IPv6 Week misschien?

Geen climax
“De IPv6 Dag op 8 juni 2011 is prima verlopen,” vertelt Sander Steffann. “Het resultaat was namelijk dat er niets gebeurd is. Het was een testdag om te kijken of alles goed werkte en aan het eind van die dag kon geconcludeerd worden dat alles inderdaad goed functioneerde. Het was geen climax en dat had het ook niet moeten zijn.”

IPv6 Week in 2012
En wat kunnen we de komende tijd verwachten? “Mensen hebben veel van de IPv6 Dag geleerd,” zegt Steffann. “De fouten die optraden waren menselijke fouten, dat gewoon dingen verkeerd geïnstalleerd of ingesteld waren. Maar dus niet een probleem inherent aan IPv6. Mensen hebben er van geleerd en weten nu hoe ze het beter moeten doen. En volgend jaar wil men dan ook een IPv6 Week organiseren.”

IPv6 blijft aan staan
“Het idee van de IPv6 Week is dat dan een week lang IPv6 voor diensten wordt aangezet. En ook providers worden dan gepusht om een bepaald percentage van hun klanten op IPv6 te krijgen. In juni ging IPv6 na één dag weer uit. Volgend jaar is het idee om aan het eind van week (als alles goed is verlopen) IPv6 aan te laten staan.”

Belangstelling
Wanneer wordt de IPv6 Week gehouden? “Het is nog niet zeker dat het door gaat,” legt Steffann uit. “Er zijn een aantal partijen zoals Google en ISOC bezig om het op te zetten. Hierbij moeten ze nog steeds steun van een hoop providers krijgen, dus het is belangrijk dat mensen zich uitspreken dat ze aan de week willen meedoen. En als er dan genoeg belangstelling is, zal de week waarschijnlijk weer begin juni worden georganiseerd.”

Goed voorbereiden
Dat is rond de tijd dat bij RIPE de IP-adressen opraken. “Ja, dat klopt inderdaad,” vertelt Steffann. “Het is natuurlijk nog de vraag wanneer dat precies zal zijn. De economie in Europa remt weer een beetje af, dus dat een effect hebben. Een exacte datum voorspellen kan dus niet, maar dat is ook niet zo belangrijk. De IPv4-adressen raken echt op. En of dat nu een maandje eerder of later is… je moet je gewoon gaan voorbereiden.”


Igor Ybema is werkzaam als teamleider engineering bij Aaldering ICT. Vanuit zijn ervaring en kennis trekt hij de IPv6-kar, waarbij IPv6 inmiddels native aan FttH-klanten van Breedband Arnhem (een zusteronderneming van Aaldering ICT) wordt aangeboden.