Van Laarhoven: ‘Applicaties sturend voor infrastructuur’

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=3wGxOEe_uik&w=630&rel=0]

Dinsdag 13 mei werd voor de vierde keer de DHPA Techday georganiseerd. Met een opkomst van zo’n 400-500 deelnemers werd de middag goed bezocht door studenten, techneuten, en politici. ISP Today sprak met Wim van Laarhoven van Brocade over het beheer van netwerken.

Praktijkopstelling
Tijdens de Techday was een praktijkopstelling van switches beschikbaar, waaraan netwerk-technisch gesleuteld kon worden. “In het verleden was het zo dat je altijd een configuratie moest doen, voor het beheren van netwerkonderdelen,” vertelt Van Laarhoven. “Nu hoeven die configuraties niet meer plaats te vinden. Door het insteken van een kabel is de verbinding direct beschikbaar. Het beheer is simpeler gemaakt.”

Haperingen voorkomen
Als voorbeeld geeft van Laarhoven de nauwe samenwerking tussen een netwerkbeheerder en de datacenter operator. “De netwerkbeheer configureert de poorten, met de juiste config en parameters. De datacenter operator moet op het juiste moment, in de juist poorten de juiste kabel worden gestoken. Elke hapering daarin kan een verstoring veroorzaken. Elke netwerkengineer herkent deze probleemsetting. Dit is wat wij uit de wereld willen helpen.”

Applicaties worden sturend
Van Laarhoven duidt dat voor het bedrijfsleven applicaties belangrijk zijn. “Als netwerkengineers vinden we het netwerk heel belangrijk, maar eigenlijk is de applicatie het belangrijkste. We zullen een ontwikkeling zien waarin de applicatie steeds meer sturend wordt voor de infrastructuur. Dat is waar SDN ons naar toe leidt.”

Slimmer
Tot slot wil Van Laarhoven aan professionals in de hostingsector meegeven om te kijken wat ze in hun datacenter kunnen aan het slimmer maken van hun netwerk. “Zeker als het netwerk geld op moet leveren. Bekijk het eens anders, om in ieder geval geld te verdienen of te besparen door slimmer met je netwerk om te gaan.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.