Veiligheid en toekomst op het internet

Afgelopen week organiseerde AMS-IX het MORE-IP 2012 met als thema de toekomst van het internet. AMS-IX heeft over onder andere de veiligheid van het internet een onderzoek gehouden en presenteerde de resultaten op het event. Daarnaast waren ook experts aanwezig om in discussie te gaan over deze resultaten. ISP Today vroeg de experts naar hun mening.

Nederlanders voelen zich online veilig
Volgens Cara Mascini, Chief Marketing Officer bij AMS-IX hebben zij interessante antwoorden uit het onderzoek verkregen: “Bijna 90% van de mensen voelt zich veilig op het internet, dat is een nieuw gegeven waar nog bijna niemand onderzoek naar gedaan heeft.”
Trendwatcher en Futurist van Ordina, Tony Bosma vermoedt dat veel mensen zich nog onbewust zijn van de gevaren op het Internet: “Is het dan een kwestie van onbewust, onbekwaam? Weten we nog onvoldoende wat er allemaal online en met onze gegevens kan gebeuren?” Ook vindt Tony het percentage van 90% opvallend hoog: “Eigenlijk vond ik het verbijsterend dat het zo hoog was.”

Niet altijd online
Bart Oskam, managing director bij Eurofiber denkt dat mensen ook wel eens offline willen zijn: “Ik denk dat het belangrijk is dat we er rekening mee houden dat er ook gebruikers van het internet zijn die op sommige momenten niet connected willen zijn. En ik denk dat je het makkelijker zou moeten maken als sector om eens even af te schakelen, zoals van social media en de rest van het internet, gewoon om weer even old fashioned jezelf te kunnen zijn.”

Transitie
Volgens  Bosma leven we in een uniek tijdperk: “Ik heb het over transitie en dat betekend dat we moeten herzien hoe we denken over bijvoorbeeld betaalsystemen en infrastructuur. Daar zie je echt fundamentele veranderingen ontstaan ook in de sector. Trek je eigen bestaansrecht in twijfel, probeer op die manier naar jou wereld te kijken en kijk dan of je nog de juiste dingen doet. Want ik zie radicale veranderingen en patenten komen die de industrie gaan raken.”
Ad Bresser die werkzaam is als Strategy, technology & innovation consultant bij KPN is er altijd sprake van transitie: “Er is altijd transitie en verandering gaande, de hele evolutie is een transitie, wat dat betreft is er niet zo heel veel nieuws. We hebben nu wel een hele boel technologische veranderingen gehad, maar wat dat voor de sociale aspecten van de manier waarop we samenwerken betekend, dat weten we nog niet. Dat wordt de grootste uitdaging om dat te begrijpen.”


Meer resultaten uit het onderzoek zijn op de website van AMS-IX te vinden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.