Verbod op Geoblocking – wat heeft een hoster daarmee te maken?

Eerder dit jaar heeft Brussel besloten een einde te maken aan Geoblocking. In de pers verschenen daarop berichten over het binnenkort kunnen volgen van de favoriete soaps op vakantie elders in de EU en het ongehinderd kunnen e-shoppen.

Daarna is de belangstelling voor het onderwerp snel verdwenen. Een aantal VPN aanbieders heeft het Brusselse besluit aangegrepen om de eigen dienst te tweaken tot als “kan overweg met Netflix”, voor reguliere Europese streaming content is technisch gezien de noodzaak van een VPN binnenkort immers verleden tijd.

Dat niemand – of in ieder geval weinigen – zich druk maken over de impact van Verordening PE-64-2017 (hier de Engelse en de Nederlandse tekst) verbaast. Geoblocking is immers echt wel wat meer dan alleen het ongehinderd doorgeven van video en audio. Voor de handel is de impact vele malen groter. Het is ook niet zonder reden dat daar de ingangsdatum ruim over de zomer wordt heen getild. Desalniettemin: per 3 december kunnen e-shops die het online aanbod per land verschillend hebben ingericht daarvoor door zowel toezichthouders als consumentenorganisaties op de vingers getikt en voor de rechter gesleurd worden.

Waarom aanbieders per land het aanbod wijzigen, andere tarieven en voorwaarden hanteren valt buiten de scope van ISP Today (*). Wat wel binnen de scope van ISP Today valt is het wijzen van de markt op een verandering die een deel van de klanten gaat raken.

Als je webshops als klant hebt is de kans aanwezig dat een deel daarvan een of andere vorm van Geoblocking heeft ingesteld. Wellicht hebben ze daar in het verleden zelfs advies van de hoster over gekregen. De hoster kan ze er nu op attenderen dat dat per eind dit jaar niet langer is toegestaan. De blokkades moeten weg en mogelijk heeft de klant daar hulp bij nodig. Misschien wil de klant de uitdaging ook wel aangaan door zijn aanbod nu juist internationaal bekender te maken. Dat opent dan de deur naar upsell. Er zijn dus redenen voor hosters de klanten te wijzen op PE-64-2017 en gelukkig is het een simpeler verhaal dan bijvoorbeeld de GPDR onder de aandacht brengen.

(*) Hosters die vanuit Nederland grensoverschrijdend aanbod hebben ook met het Europese verbod op Geoblocking te maken, wat dat betreft is voor een deel van de lezers het onderwerp dus om twee redenen relevant.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.