‘Verder op slot zetten internet is zorgelijke ontwikkeling’

Op donderdag 10 januari organiseerde de Internet Society (ISOC) de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst voor internetorganisaties. Daar spraken wij Koen Martens (Stichting IFCAT foundation) en vroegen naar zijn verwachtingen voor 2013.

“In 2012 hebben we gezien dat stichting BREIN, eigenlijk een verlengstuk van de content-industrie, heeft geprobeerd het internet minder open te maken en daarbij best ver gingen,” vertelt Martens. “Dus niet alleen gericht op puur het delen van auteursrechtelijk beschermd werk, maar ook het tegenhouden van technieken die gebruikt worden om dat te doen en die ook onschuldige toepassingen hebben.”

Martens hoopt dat voor iedereen het internet als publieke ruimte open blijft in 2013. “Ik denk dat iedereen die daar een verantwoordelijk in heeft, zowel ISP’s als de overheid, blijven beseffen dat we het niet moeten dichtzetten, want dat is de kracht van het internet.”

Dat het internet in 2013 verder op slot dreigt te gaan, baart Martens zorgen. “Kijk alleen maar naar de onderhandelingen onlangs bij de ITU, waarin bepaalde staten toch wel verregaande bevoegdheden en technische mogelijkheden eisten om bijvoorbeeld censuur te kunnen toepassen. Dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling.”

Aan de ISP-sector wil Martens meegeven om te blijven waken voor ingegrepen van overheden en de content-industrie. “Houdt het internet open!”


Interview door gastverslaggever Suzanne de Lange, marketing- en communicatiemedewerker bij Byte Internet.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.