Vergeet niet wat Alibaba en Microsoft doen

Eerder deze maand zijn twee grote, wereldbekende, organisaties toegetreden tot kennisplatforms die de doorsnee burger niet zal kennen. Voor hem of haar is dit artikel voorlopig nog niet relevant. Personen werkzaam in de IT sector doen er goed aan deze ontwikkeling wel te kennen. Voor hen is de impact waarschijnlijk al in de nabije toekomst merkbaar.

Open Compute Project verwelkomt Alibaba

Alibaba en het Open Compute Project maakten op 7 juni bekend dat de Chinese gigant met directe ingang tot de OPC foundation is toegetreden. De grootste online en mobile commerce aanbieder ter wereld (laat die kwalificering eens op je inwerken…) is platinum member geworden. Daarmee heeft OPC naast Facebook, Google en Microsoft een vierde hyperscaler aan boord. Stuk voor stuk partijen die heel veel belang hebben bij maximale standaardisatie van datacenters, server racks en dergelijke.

Alibaba is zoals bekend niet alleen een grootgebruiker van datacenter en cloud diensten, het heeft ook een eigen cloudplatform. We weten allemaal dat Alibaba fors investeert in datacenters. Nederland worden weliswaar overgeslagen, maar het bedrijf heeft concrete plannen voor Europa. Bij de investeringen en uitbreidingen in Azië ligt het tempo zelfs zo hoog, dat het volgen een serieuze taak begint te worden. Voor al deze vierkante meters, van Frankfurt, via Mumbai tot Jakarta, geldt: standaardisatie en optimalisatie. Daarvoor wordt OPC omarmd. Best wel een ontwikkeling die je moet kennen om te begrijpen wie je nieuwe concurrenten of juist je nieuwe partners voor cloud diensten gaan worden.

Microsoft kiest voor de Cloud Foundry Foundation

Dat Microsoft aansluiting zoekt bij de Cloud Foundry is ook iets dat je goed in de gaten moet houden. Redmond kiest weliswaar voor een bescheiden rol – het is slechts gold member en de pr machine is er niet speciaal voor aangezwengeld – maar het geeft wel twee belangrijke signalen af.

De eerste is de bevestiging dat Microsoft werk maakt van meer open. Het zoeken van betere contacten met de PaaS community en het leveren van input voor open source projecten past namelijk goed in dat beleid. Het gebeurde al enige tijd, maar met een formeel lidmaatschap komt dat wel wat serieuzer dan de input van medewerkers op persoonlijke titel. Daarnaast onderstreept het ook iets heel anders. Zelfs voor giganten als Redmond geldt dat samenwerking in het cloud tijdperk deel van DNA moet zijn.

Het verhaal heeft uiteraard ook een andere en voorspelbare kant. Goldmember wordt gezien als een mogelijkheid Azure beter en aantrekkelijker te maken. Meeliftend op de naam en events van de CFF kan Azure ook nog bekender worden. Daar is niets mis mee. Maar ook hiervoor geldt dat het een ontwikkeling is die de bestaande hosting, cloud, datacenter partijen moeten kennen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.