Verkiezingen + internetvrijheid = Digitale Vrijheidswijzer

Afgelopen week lanceerde burgerrechtenbeweging Bits of Freedom de Digitale Vrijheidswijzer. Op de site zijn partijprogramma’s beoordeeld of elf punten. Andere stemwijzers besteden volgens de stichting weinig aandacht aan internetvrijheid.

Wetsvoorstellen
Rejo Zenger, internetspecialist bij Bits of Freedom, geeft in een blogbericht aan dat er de laatste tijd verschillende wetvoorstellen in de Tweede Kamer zijn ingediend, zoals netneutraliteit in de Telecomwet en het inkorten van de bewaartermijn.

“Zo zal dat ook de komende jaren gaan,” vertelt Zenger in het bericht. “Nu al staat er een wetsvoorstel voor een meldplicht datalekken in de steigers, net als een voorstel om inlichtingendiensten al het internetverkeer af te laten tappen zonder een gericht doel. En is er de vraag of de Grondwet uitgebreid moet worden met bescherming voor e-mails en chats. Bovendien debatteert de Tweede Kamer met enige regelmaat over maatregelen zoals filters en blokkades op internet. Of wat dacht je van het beleid op het gebied van cybersecurity, het auteursrecht en handelsverdragen?”

Elf programmapunten
De burgerrechtenbeweging wijst mensen erop dat het ontzettend belangrijk is welke politieke partijen het na de verkiezingen voor het zeggen krijgen. Daarom heeft de organisatie de partijprogramma’s van de meeste politieke partijen beoordeeld op elf programmapunten over privacy en internet.

Strenge beoordeling
“We vinden het erg belangrijk dat partijen beloftes om internetvrijheid te beschermen zo concreet en volledig mogelijk in hun programma zetten,” legt woordvoerder Tim Toornvliet uit. “Te algemene standpunten als ‘we gaan de privacy van burgers beschermen’ kunnen makkelijk worden verlaten als het erop aankomt. We zijn daarom streng geweest in onze beoordeling. Om het oordeel ‘vrij’ te verdienen, moesten partijen echt concrete maatregelen beloven. Dat neemt niet weg dat we blij zijn om te zien dat veel partijen onze onderwerpen hebben opgenomen in hun programma. Internetvrijheid staat op de agenda, maar er is nog veel ruimte voor verbetering.”

ISP-sector kan punten ondersteunen
Volgens Toornvliet is het onmogelijk om van de elf punten in het manifest te zeggen welke belangrijker is dan de ander. “Sommige gaan over hele concrete wetten, andere meer over algemene principes. Het eerste punt is als overkoepelend principe misschien wel het belangrijkst: alle inbreuken op grondrechten door de overheid moeten streng getoetst worden en voldoen aan bepaalde eisen. Het manifest is specifiek geschreven voor beleidsmakers. De ISP-sector kan bijdragen door deze punten te ondersteunen en te zorgen dat ze op de politieke agenda blijven staan.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.