Verslag opening eerste Tier IV datacenter in Nederland door KPN

kpn-datacenter-eindhoven-exterieur-vk-web-700x525Woensdag 8 juli opende KPN-ceo Eelco Blok samen met burgemeester Rob van Gijzel van de gemeente Eindhoven in het bijzijn van ruim honderd gasten – relaties uit de regio, leveranciers en de architect – KPN’s nieuwste datacenter op de High Tech Campus in Eindhoven. Het nieuwe datacenter voldoet als eerste in Nederland aan de eisen voor een Tier IV-certificering.

Net als elders in Nederland groeit ook in de regio Eindhoven het gebruik van data explosief. “Over vijf jaar zullen er wereldwijd 50 miljard devices zijn die allemaal een internetconnectie hebben, drie keer zoveel als nu,” zo zette Blok uiteen in zijn toespraak. “Die groei zorgt ervoor dat ondernemers keuzes moeten maken op het gebied van colocation en hosting. Onze klanten willen dat hun eigen servers binnen een betrouwbare omgeving worden beheerd. In ons datacenter in Eindhoven kunnen onze klanten hun eigen servers onderbrengen waarbij wij zorgen voor een optimale zekerheid en het behoud van data-opslag.”

Eén van de belangrijkste voorwaarden is dat geen enkele storing een uitval van ICT-systemen – en dus dataverlies van klanten – kan veroorzaken. Het nieuwe KPN datacenter in Eindhoven geeft deze zekerheid. De Tier IV-certificering maakt dit 10e datacenter van KPN uniek in Nederland. Zo is bij het ontwerp het de ‘cradle to cradle’ principe optimaal toegepast, gebruikt het datacenter geen koelwater en alleen ‘donkergroene energie’ (in Nederland opgewekte wind-, water,- en zonne-energie) en is volledig klimaatneutraal.

“KPN is ambitieus en we willen voorop lopen met glasvezel, 4- en 5G en data. Het is niet meer dan logisch dat we het beste en modernste datacenter hebben gebouwd in de stad waar high tech het best voelbaar is en de ict-infrastructuur optimaal: Eindhoven.” En hoewel datacenters, behalve op het gebied van vermogen en glasvezelverbindingen, niet afhankelijk zijn van een locatie, wilde KPN toch graag een plekje op de High Tech Campus. Over de exacte kosten liet Blok zich niet uit. “Het investeringsbudget van KPN is 1 tot 1,3 miljard euro op jaarbasis. Daarvan gaat gemiddeld 7 procent richting Eindhoven, toch zo’n 70 à 90 miljoen per jaar. Het doel: glasvezel, 4G, 4G+, straks 5G en nu dus ook data.”

“Ik ben heel blij met de komst van het KPN datacenter naar de High Tech Campus in Eindhoven. Eindhoven heeft eigenlijk maar een jaar echt last van de economische crisis gehad, daar was er weer sprake van groei. De basis van het succes van de HTC is samenwerking, open innovatie. Het duurzame karakter van het datacenter is een toonbeeld van innovatie. De manier van samenwerking van KPN maakt dat het bedrijf prima bij ons past: technologisch, innovatief en qua werkwijze,” aldus Van Gijzel.

(de uitgebreide versie van dit artikel verscheen eerder bij ChannelConnect)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.