Videoverslagen ‘World IPv6 Launch’

Gisteren werd op het Science Park in Amsterdam de Nederlandse bijeenkomst gehouden van de World IPv6 Launch. Met zo’n 300 inschrijvingen, veel workshops en een heus IPv6-testlaboratorium was het een leuke en interessante dag om te bezoeken.

Wij waren met camera en microfoon aanwezig. De mensen die Suzanne Flinkenflögel voor ISP Today heeft gesproken, zijn in dit artikel terug te kijken. Vandaag publiceren we de hele dag door één voor één deze videogesprekken.

IPv6 in ISP-omgeving werkt
Als eerste het gesprek met Olaf Kolkman, evangineer van NLnet Labs. We vroegen hem waarom deze IPv6 Launch in georganiseerd. Kolkman geeft aan dat de sector met deze dag laat zien dat IPv6 in een ISP-omgeving gewoon werkt. “De sector kan nu met vertrouwen en goede planning de boel aanzetten. Dit helpt bij de wereldwijde implementatie.”


Leuk om met IPv6 te testen

We spraken ook met Jeroen Noordbruis, student Informatica aan de Hogeschool van Amsterdam. Samen met andere studenten van zijn opleiding zorgende zij voor een bruisend gebeuren in het InteropLab van de IPv6 Launch. Jeroen vertelde ons dat hij in het IPv6-project van zijn school veel heeft geleerd en dat hij het testen super leuk vindt. “We hebben zelfs een bug gevonden in een systeem, waarover de leverancier verrast was en zich afvroeg waarom zij dat nog niet hadden gevonden.”


Ga nauwkeurig om met je documentatie en adressenplan

Met Nathalie Trenaman, trainer van RIPE NCC, bespraken we het opraken van de IPv4-adressen. In de video legt ze uit hoeveel adressen er nog over zijn en waar we aan moeten denken als we met IPv6 aan de slag gaan. “Tip nummer één is dat je in je documentatie al je IPv6-adressen op dezelfde manier schrijft.”

We wachten een beetje op elkaar
In het IPv6 InteropLab kwamen we Job Snijders, internetworking expert, tegen. Hij vertelt in de video hoe het volgens hem met de implementatie van IPv6 in Nederland gaat. “In de ecologie rond het internet wacht iedereen een beetje op elkaar. Maar het is zaak dat als je nog niet met IPv6 bezig bent, je dat meteen gaat doen.”

Verschillende standaarden bij IPv6
Sander Steffann, IPv6-specialist, was uiteraard ook in het testlab te vinden. Hij denkt dat door de Launch het IPv6 gebruik nu zichtbaar sneller gaat toenemen. Wel moeten volgens hem nog stappen worden gezet door ISP’s en fabrikanten. Bijvoorbeeld rondom de verschillende standaarden voor IPv6 “Niet iedereen doet IPv6 op dezelfde manier en dat maakt het net ietsje lastiger.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.