‘Virtualisatie-trend: Network Functions Virtualization’

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=6pOPUxuIsZU&w=630&rel=0]

Vorige week werd op woensdag 30 oktober en donderdag 31 oktober de InfoSecurity en Storage-expo in de Jaarbeurs in Utrecht georganiseerd. Wij namen een kijkje op de beurs met onze camera en microfoon. We spraken met Sander Bakker (Brocade) over de virtualisatie-trend binnen de internetsector.

Netwerk-functies

Virtualisatie is volgens Bakker dé trend van dit moment. “We zagen het eerst bij serveromgevingen en nu worden ook specifieke functies in het netwerk gevirtualiseerd. Dat praten we over load-balancing, routing en security. Dat worden applicaties die draaien binnen een hypervisor en zo veel beter te schalen zijn.”

Verandering

Software Defined Networking (SDN) en Network Functions Virtualization (NFV) zijn nieuw voor heel veel ISP-professionals. “Het is complete verandering zoals men altijd heeft gewerkt. Het moet nog doorsijpelen binnen de industrie, zodat iedereen van deze verandering bewust wordt. We staan aan de vooravond van die verandering en we verwachten er heel veel van.”

Virtualisatie

Als voorbeeld vertelt Bakker over routing. “Als je routing doet binnen je datacenter, doe je dat meestal binnen je core-router. Op je servers heb je applicaties en servers gevirtualiseerd, die draaien op specifieke VLAN’s. Om er tussen te communiceren moet je terug naar je core-router en dan weer naar het andere VLAN toe. Als je een router virtualiseerd hoef je de server niet meer uit. Je kan dan binnen de server routeren tussen VLAN’s. Op die manier gaat alles sneller, eenvoudiger en treden er minder fouten op.”

Belangrijk

“Het is een eliminatie van dedicated hardware appliances. Kijk naar de vernieuwing op vlak van virtualisatie. De wereld wordt virtueel. De wereld wordt software. De voordelen zijn onder andere kostenbesparing en de snelheid van deployment. Belangrijk om in de materie te duiken.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.