VMware versus Azure Stack – goed of slecht?

Afgelopen week werd door een niet nader te noemen partij gemeld dat het een grote doos met hardware had ontvangen om als eerste Azure Stack te kunnen leveren. Dat bericht viel weinig op, zeker buiten Nederland. Dat Azure Stack enkele dagen later wel opeens opviel had met iets heel anders te maken, namelijk met de reactie van VMware.

Azure Stack is al meer dan twee en een half jaar (!) de belofte van Microsoft hybride, multi en eigen cloud oplossingen te kunnen bieden. De eerste keer dat er iets over werd gecommuniceerd (voor een breder publiek) was mei 2015. Sindsdien is er vast een hoop gebeurd om van een uitgewerkt idee tot een werkend en verkoopbaar product te komen. We zitten nu zo te zien in de fase dat de combinatie van hardware en software verkocht kan gaan worden.

Migratie belofte versus realiteit

De eerste klanten moeten worden opgetekend en dat is een proces dat in Nederland niet veel anders zal zijn dan in de rest van de wereld. Compleet nieuwe klanten, zonder enige vorm van geschiedenis worden daarbij evenzo gezocht als klanten met iets van legacy. Juist die laatste groep zou de Azure Stack oplossing moet aanspreken. Volgens de eerste ideeën zouden die gewoon een deel, of zelfs het geheel, van de bestaande workloads kunnen migreren.

Daar ligt dus precies het probleem. Cloud en migreren wordt vaak achteloos in een adem uitgesproken, de praktijk laat een veel grilliger beeld zien. We verwijzen hiervoor nog maar even naar de onderzoeken van CloudQuadrants van Weolcon & Co.. Je data naar een cloud brengen is een, je data eruit krijgen is een heel ander – vooral schaars gedocumenteerd – verhaal. Dat staat bijna haaks op alle beloften dat cloud het tijdperk van open – delen – interoperabiliteit – makkelijk migreren – zou inluiden. Migreren is, zo blijkt ook uit internationaal onderzoek, gewoon nog steeds een issue.

Hakken in het zand

Alsof dat nog niet vervelend genoeg is blijkt er rond Azure Stack een fiks en nieuw probleem de kop te hebben opgestoken. VMware heeft in een weinig diplomatieke blogpost gereageerd op de lancering van de Azure Stack migratie tool door Microsoft. Redmond wil daarmee klanten die gebruik maken van VMware helpen naar de eigen oplossing te migreren. Je zou dus zeggen: kijk een goede ontwikkeling om migratie drama’s te minimaliseren. VMware denkt daar heel duidelijk anders over. Het windt er geen doekjes om. Het bedrijf distantieert zich van de tool, bestrijdt er zelf of via partners op enige wijze bij betrokken te zijn en weigert elke vorm van klantondersteuning. Veel dieper met de hakken in het zand kun je niet gaan.

Slechte zaak of niet?

Je kunt deze strijd op twee manieren beoordelen. De eerste, de makkelijkste ook, is dat hier twee kolossen vechten om de markt. De ene valt aan, de ander verdedigt. Bij de andere manier van kijken gaat de aandacht uit naar de claim dat migreren moeilijk is en dat daar nu een simpele oplossing voor wordt geboden. De hoeveelheid tegengas die daar nu wordt geboden kan en zal partijen afschrikken. Zelfs partijen die totaal geen Azure Stack ambities hebben zullen zich goed op het hoofd krabben en de vraag stellen: “hoe zit het eigenlijk bij ons met de ondersteuning vooraf, tijdens en achteraf als we iets verhuizen?” Is dat een goede zaak of juist niet?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.