‘Voordelen datacenter nóg transparanter maken’

Datacenters die rondleidingen geven, constant nieuwe klanten verwelkomen en een grote partij als Google die een mega-datacenter in Groningen bouwt. Kortom, positieve geluiden vanuit de Nederlandse infrastructuursector. ISP Today vroeg Gerben van der Veen (Dataplace) naar de tendens in de sector.

Groei

“Het gaat goed met onze sector,” vertelt Van der Veen. “De digitale infrastructuur sector, waaronder naast datacenters ook hostingproviders en cloud-aanbieders, groeit gestaag. Wij merken dat aan de activiteiten binnen ons datacenter, maar zien het ook bij onze klanten. Tegelijkertijd zien we dat onze klanten heel veel moeite hebben om hun ICT-vacatures goed in te vullen en dat remt hun groei. De laatste tijd was het relatief rustig rondom bekendmakingen van nieuwe datacenters. Het grote nieuws dat Google fors gaat investeren in een 200 MegaWatt datacenter in de Eemshaven nabij Groningen, is goed voor de sector.”

Datacenterland

“Het is vooral ook goed voor het imago van ons land en de BV Nederland. Dit bevestigt weer dat Nederland bij uitstek een datacenterland is. Goede connectiviteit en een zeer betrouwbare energievoorziening maakt dat dergelijke partijen niet om Nederland heen kunnen. Het is van groot belang voor de sector en de digitale economie in ons land  – ik durf te stellen dat die groter is dan bijvoorbeeld de havenindustrie waar Nederland zo trots op is – door de overheid gestimuleerd blijft worden.”

Belang

“De politiek krijgt er steeds meer aandacht voor de digitale infrastructuur van Nederland. De bezoeken aan datacenters door kabinets- en kamerleden en zelfs een bezoek van de Koning, bevestigen dit beeld. Toch wel interessant blijkbaar, al die knipperende lampjes. Maar… daarachter gebeurt zoveel meer. En gelukkig heb ik het idee dat de overheid en het bedrijfsleven zich er steeds meer van bewust zijn dat er iets moet veranderen. Mijn oproep: ‘kies voor een veilige omgeving en neem de stap die veelal nog door angst wordt tegengehouden. We hebben de voorzieningen in dit land. Een prachtige infrastructuur en vooruitstrevende partijen zoals AMS-IX die het nog interessanter maken hier in Nederland.’ Dus ja, bedrijven en politiek hebben het steeds meer in de gaten, maar het is van belang dat dit wordt uitgebouwd.”

Aandacht voor details

Het valt Van der Veen tijdens rondleidingen die hij geeft door zijn datacenter op dat bezoekers veel aandacht hebben voor details. “Als ik zelf zo’n rondleiding geef, doe ik dat met passie. Ik kan er uren over vertellen en dat komt ook mede door de details. Over heel veel details hebben we bij de bouw van Dataplace soms lang nagedacht en doorgesproken. Bijvoorbeeld de waterhuishouding binnen ons datacenter, maar ook het brandrisico en hoe we de stroomvoorzieningen zo redundant mogelijk maken. Dat valt bezoekers die ons datacenter komen bekijken op.”

“Regelmatig organiseren wij openmiddagen en ontvangen dan ook bedrijven uit de internetsector die ons iets willen aanbieden. Ook zij geven vaak opmerkingen over de aandacht voor details. Het is goed om te zien en horen dat details die wij belangrijk vinden ook daadwerkelijk opvallen. Juist daarmee maken we het verschil. Wat ik vooral mee terug neem uit de rondleidingen is dat er iedere keer toch nog nieuwe vragen aan ons worden gesteld. Je zou denken dat we na vier jaar alle vragen wel een keer hebben gehad, maar dat is niet zo. Dat maakt het nog steeds tot een groot plezier om de rondleidingen te geven en met de mensen in gesprek te gaan over de diverse facetten die we dan tegenkomen.”

Trots

De datacenter- en infrastructuur in Nederland kan zich volgens Van der Veen nog meer in-the-picture spelen door nieuws zoals die van het nieuwe datacenter van Google nog meer te benadrukken. “We moeten daar trots op zijn en dat zijn we volgens mij te weinig. Misschien zit dat in onze natuur als nuchtere Nederlanders, maar wat dit item betreft mogen we best iets meer naar Amerika kijken en iets uitbundiger of misschien zelfs wel wat meer chauvinistisch worden.”

“Een grote uitdaging voor alle datacentra in Nederland is om (nog) meer informatie te verstrekken aan de politiek en de bedrijven en de angst factor weg te nemen. Het is niet eng om je ICT-apparatuur in een extern gebouw onder te brengen. Aan ons als datacentra de taak om juist deze aspecten meer transparant te maken.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.