Voorspellingen die vragen oproepen

Aan het eind van elk jaar komen fabrikanten, marktonderzoekers en consultancy bureaus met voorspellingen voor de komende periode. Het is een ritueel waar iedereen mee te maken krijgt. De businessplannen van grote en kleine ondernemingen worden er deels op gebaseerd. Soms roepen de voorspellingen echter zo vele vragen op dat ze terzijde worden geschoven.

Weinig opvallend

Een voorbeeld van een vreemde voorspelling komt van Arithnea, een Duits, Oostenrijkse adviseur met een stevige SAP achtergrond. De top 5 voorspellingen voor de digitale trends 2018 die het eind vorige maand al als persbericht verspreidde is weinigen opgevallen. Kreten als (vertaald) “cloud gebruik in ondernemingen neemt verder toe” zijn dan ook weinig origineel. De voorspelling dat informatiesilo’s een risico zijn of worden dat succes in de weg staat is dan al een stuk beter. Daar kan je als IT leverancier en als klant mee aan de slag door te kijken of dat ook in jou omgevingen het geval is.

Klopt dit?

De derde voorspelling is echter weer heel wat minder makkelijk te doorgronden. Je kunt je zelfs afvragen of het ook wel kan kloppen. Arithnea stelt dat de handel zich verplaatst naar de grote (cloud) marktplaatsen. Voor de kleintjes, de nichespelers, zit er weinig anders op dat mee te gaan met die ontwikkeling, zich te specialiseren of de stekker er uit te trekken. Iedereen die al een paar jaar meedraait in de hostingsector of een webshop heeft zal raar opkijken van deze voorspelling. Klopt dit wel? De sector waar je zelf deel van bent heeft immers al jaren dezelfde voorspellingen te horen gekregen. Dankzij AWS zou er geen droog brood meer te verdienen zijn voor providers en Amazon was de onvermijdelijke doodsteek van de gehele offline en online middenstand.

Concentratie

De realiteit is (gelukkig) anders gebleken. AWS is groot en nadrukkelijk in tal van markten aanwezig, maar er is in opmerkelijk veel landen nog genoeg ruimte voor “ambachtelijke” providers en hosters omdat delen van de lokale markt daar behoefte aan heeft. Dat zelfde geldt ook voor de online marktplaatsen of webshops. Het idee dat alles en iedereen (vraag en aanbod) overstapt naar global players als Amazon en eBay is onjuist. Arithnea spreekt van een concentratie van de handel naar die omgevingen. Daarbij is de definitie van dat begrip nergens gegeven, evenmin wordt gezegd of die voorspelling voor de hele wereld, voor EMEA, voor de EU of alleen voor Oostenrijk/Duitsland opgaat.

Het doen van voorspellingen zonder daarbij duidelijk te maken wat de exacte scope is een hinderlijk verschijnsel. Het roept vragen op die de voorspellers veelal niet beantwoorden en sommigen lezers op het verkeerde been kunnen zetten. Blijf dus kritisch bij het aanhoren of lezen van voorspellingen en blijf vragen – ook de heel banale – stellen. ISP Today doet dat in ieder geval, dat is voor 2018 niet veel anders dan voor alle voorafgaande jaren.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.