Waar in de hype cycle zitten Privacy en Security?

Vandaag is de tweede en laatste dag van de GSMA Mobile 360 Series – Privacy & Security conferentie in Den Haag. Dat is een mini uitvoering van de grote meerdaagse beurs in Barcelona en het aantal onderwerpen is beperkt. ISP Today was op de eerste dag aanwezig en heeft het volgende geconstateerd.

Over de locatie geen onvertogen woord, het bekende luxe van het Hilton compenseert ruimschoots dat dit wel in hartje Den Haag wordt gehouden. De opkomst is gering in vergelijking met Barcelona, maar ergens tussen de 100 en 200 bezoekers over twee dagen is voor een kleine conferentie geen beroerde opkomst.

Focus op consumenten

De eerste dag kregen de bezoekers uiteraard veel te horen over privacy en security. Hierbij was het uitgangspunt in bijna alle gevallen mobile, waarbij moet worden opgemerkt dat IoT daar door alle sprekers achteloos bij werd geharkt en dat de nagenoeg uitsluitend ging over IoT gebruik door consumenten. Dat zal iemand die gewend is in de hostingsector te opereren ongetwijfeld enig jeuk bezorgen. De strikte scheiding tussen zakelijk en prive is bij hosting allang verdwenen en heeft gezorgd voor diensten die door alles en iedereen gebruikt kan worden. Dat geen van de sprekers op die vermenging noemde is best opvallend.

Minstens zo opvallend was de manier waarop privacy en security werden gepositioneerd. Er werden geen blikken met FUD argumenten opengetrokken, evenmin was het tegenovergestelde waarneembar. Wat vooral opviel was dat iedereen overtuigd was van de voordelen van ontwikkelingen als IoT en 5G, maar dat ze met name worstelden privacy en security de juiste plek te geven. Eigenlijk was het nog erger, het leek af en toe te gaan om de plek van privacy en security in de hype cycle, waarbij IoT (of 5G) een technische randvoorwaarde vormde.

IoT lijkt op Cloud

De overeenkomsten met discussies over cloud X jaren geleden waren overweldigend. Ook daar hebben privacy en security lange tijd een groot deel van de cloud discussie overschaduwd waarbij hoofdzaak en bijzaak verwisseld raakten. Die kennis zal voor niet iedereen relevant zijn. Echter wie zijn datacenter wil openstellen voor “iets” met IoT kan er van uitgaan dat het zo gek niet is een deel van de oude cloud positionpapers et cetera uit het archief te halen en met Control + H “Cloud” voor “IoT”.

Vrijdag komen we met opvallende quotes van specialisten van Avast en Blackberry nogmaals terug op dit event. Wat deze twee heren te vertellen hadden was absoluut nuttig en ook van belang voor de hostingsector.

 

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.