Waar komt de nieuwe concurrentie vandaan?

AliyunscreenDoor het grote aantal hosting -en datacenterbedrijven in dit land is iedereen bekend het met verschijnsel concurrentie en de impact die dat op de business heeft. Waarom het dus belangrijk is te weten met wie je in dezelfde vijver vist hoeft daarmee in principe niet te worden uitgelegd.

En toch, de impact die een nieuwkomer op de Nederlandse markt als GoDaddy heeft gehad valt tegen, dat was door velen niet verwacht. Dat OVH hier flink huishoudt en de aanwezigheid van Softlayer steeds merkbaarder is wordt inmiddels door velen geaccepteerd, maar ook dat was niet verwacht. Hieraan ten grondslag ligt de vraag die voor elke sector geldt: hoe kom je er tijdig achter waar nieuwe concurrentie vandaan komt? Een kennisvoorsprong scheelt in het juist inschatten van risico’s en biedt tijd met een passende reactie te komen.

Toen tijdens de Cebit in Hannover, afgelopen maart door de directie van Alibaba, het grote Chinese online verzendhuis, werd aangekondigd dat men zou gaan starten met cloud diensten is die mededeling opmerkelijk slecht opgepakt door de Europese of Nederlandse IT pers. Waarschijnlijk was de timing niet goed, tijdens Cebit wordt immers zo enorm veel nieuws gelanceerd. En als er daarna ook geen follow up wordt gegeven in de vorm van nieuwe persberichten of onderzoek door journalisten vergeet men al snel dat het ooit bekend is gemaakt.

Wellicht wordt het nu ondertussen wel tijd dat oude nieuws eens af te stoffen. Alibaba deelneming Aliyun is namelijk volgens de metingen van Netcraft inmiddels de grootste hoster van China. Het groeit zelfs sneller dan Digital Ocean, dat inmiddels geldt als de tweede hoster ter wereld na Amazon. Voor alle duidelijkheid, Aliyun heeft inmiddels ook al het op de Cebit aangekondigde datacenter in Californië geopend, de melding dat expansie naar Zuidoost Azië en Europa voor dit najaar op de agenda staat is niet ingetrokken.

Of het Aliyun datacenter nu in de regio Frankfurt, Londen of Amsterdam komt te staan: van belang is te begrijpen dat hierdoor een andere dimensie wordt toegevoegd. Concurrentie kan niet alleen vanuit een andere sector (Amazon) komen, maar ook uit een land dat we amper kennen. Omdat Aliyun aan beide voorwaarden voldoet is het nog een reden deze partij in de gaten te houden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.