Waar koop en verkoop je domeinnamen?

Incidenteel staat ISP Today stil bij rechtspraak. Deze keer is een actueel vonnis in hoger beroep reden zijdelings te verwijzen naar de gang naar de rechter. Centraal staat echter de vraag naar de handel in domeinnamen.

Op 6 november 2018 deed het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak in een hoger beroep procedure. Dat volgende op een vonnis uit september 2016. De zaak speelt dus al enige tijd. Het gaat daarbij om het aanbod van domeinnamen en onderliggende websites. De websites zijn bedoeld om vraag en aanbod voor meerdere activiteiten, zoals schilderen en stukadoren, bijeen te brengen. Een vorm van leadgeneration en een variant op de Gouden Gids (die per volgend jaar niet meer als print bestaat) dus.

A biedt op een gegeven moment “het concept” te koop aan. B doet een bod en betaalt niet, of niet geheel, wat in de koopovereenkomst van augustus 2015 is bepaald. Uiteindelijk escaleert dat. B wil voor de rechter ontbinding van de deal op grond van dwaling, onjuiste informatie en nog veel meer. Dat is de kern waar de zaak om draait. Beide vonnissen zijn inhoudelijk niet eens echt spannend.

Wat wel de aandacht trekt is de manier waarop A zijn aanbod in de markt heeft gezet. Hij heeft daarvoor de website Marktplaats.nl gebruikt. Dat platform is wereldberoemd in Nederland en iedereen weet ook dat daar letterlijk alles, inclusief domeinnamen, te koop wordt aangeboden en gevraagd. Daar is niets mis mee, maar waarom zet je domeinnamen te koop op dat platform zijn er geen betere alternatieven?

Het lijkt erop alsof de markt voor “gebruikte” of “gereserveerde” domeinnamen in dat opzicht nog steeds even ondoorzichtig is als tien jaar geleden. Een aantal bedrijven heeft het hamsteren van domeinnamen als core business of het in een aparte onderneming ondergebracht. Websites waar vraag en aanbod bijeenkomen, op een wijze zoals dat binnen andere tld’s wordt gedaan, zijn er binnen .NL niet zo veel.

Hoe dat komt is een open vraag. Of het komt omdat de markt hier volwassen is, de regels voor .NL, het juridisch kader een rol speelt of een combinatie ervan is voor niet direct duidelijk. Wat wel duidelijk wordt is als je iemand met enige kennis de vraag voorlegt “waar zou jij een domeinnaam kopen” dat Marktplaats.nl niet ToM (Top of Mind) is, zelfs bij geholpen antwoorden scoort dat vrij laag. Goed om te weten, bijvoorbeeld als je voornemens bent een deel van de zelf gehamsterde voorraad domeinnamen op de markt te brengen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.