Waar staan we nu met OCP?

Eerder deze week viel er in Nederland  het nodige op te steken over OCP. Maandag werd door Delta in Hoofddorp een studiedag over OCP en SDN georganiseerd. Dinsdag was het een van de thema’s op de jaarlijkse IT Room Infra event in Den Bosch. ISP Today was erbij om antwoord te kijgen op de vraag: waar staan we nu met OCP?

Gamechanger

Het afgelopen jaar heeft ISP Today de lezers meerdere keren gewezen op het verschijnsel OCP. Dat gebeurde omdat het een ontwikkeling is die in elk opzicht het label gamechanger verdient. Berichtgeving hierover is in Nederland summier. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de markt er aanvankelijk weinig vragen over stelde. Veel kanalen lijken er ook nu nog geen baat bij hebben de lezers over deze trend te informeren, omdat die tal van bestaande businessmodellen schaadt (daarvoor is het ook een gamechanger).

Digitale delta is niet zo innovatief

Er is nog een reden waarom het lijkt alsof OCP lastig uit de startblokken komt en dat is dat we in Nederland te weinig datacenters hebben die het aandurven op een andere manier dan standaard 19” racks de diensten aan te bieden. De zogenaamde digitale Delta is lang niet zo innovatief als de glossy folders willen doen geloven.

Desalniettemin is het thema OCP inmiddels in staat zalen redelijk te vullen. Het Delta event trok op een normale maandag ruim 70 deelnemers. Toegegeven, sommigen waren er  omdat een deel van het programma over SDN ging. In Den Bosch was de zaal tijdens de OCP presentatie van John Laban ook behoorlijk gevuld. Daar waren aanzienlijk meer dan 100 toehoorders. In beide gevallen ging het niet om studenten of scholieren. De events waren in tegenstelling tot de expo in de Utrechtse Jaarbeurshallen echt alleen maar voor insiders, de sector zelf, bedoeld.

Verschillende sessies

De bijeenkomst in Hoofddorp draaide om de presentaties en de interactie met de zaal, in Den Bosch was het gesprek bij en rond de stands essentieel. Daarmee zijn beide events verschillend, maar opvallend genoeg gold dat minder voor de vragen die werden gesteld aan de sprekers. Langzaam maar zeker worden er vaker gerichtere vragen gesteld hoe je nou het beste met OCP kunt beginnen. Logisch ook, de Nederlandse markt heeft minder greenfield mogelijkheden (dus starten vanaf een kaal stuk grond) en meer migraties en samenvoegingen. Er komen meer vragen van datacenter exploitanten en beheerders van de grote serverruimtes van enterprises of OCP een reden kan zijn een ontwikkeling naar voren te halen of anders in te vullen.

We zien een behoorlijk verschil met de situatie ruim een jaar geleden. Toen was het heel erg het aanhoren van de succes stories van Google en Facebook en beleefde vragen stellen over de specificaties. En hoewel die verhalen over de hyperscalers indrukwekkend zijn, echt nuttig zijn ze niet. Wat dat soort bedrijven doet is onvergelijkbaar met de business van iedereen in Nederland. Deze week waren de vragen veel concreter. ISP Today hoorde onder andere: wat is mijn besparing, hoe richt ik de koeling in met een +25KW rack, waar laat ik [onderdeel] en hoe kan ik in bestaande ruimtes het beste een testomgeving inrichten? John Laban en zijn collega Steve Helvie hadden daar – zie ook de twee slides uit de presentatie die bij IT Room Infra te downloaden zijn – gelukkig rekening mee gehouden.

Voorspelling

Het spreekwoord “Keulen en Aken zijn niet op een dag gebouwd” kun je gebruiken om de huidige status van OCP in de Nederlandse markt te beschrijven. Het een (de conventionele datacenters en serverruimtes) zijn al redelijk ver, de nieuwe tak (de OCP omgevingen) staat in het beste geval nog in de steigers. Toch weten we dat ze op een dag naast elkaar zullen bestaan. Als je ziet – vooral IT Room Infra was daar nuttig voor – wie zich op dit moment het meest interesseert voor OCP dan zullen het mogelijk niet de bekende grote datacenters met cloud ambities zijn die dit als eerste omarmen. Het zou zomaar kunnen zijn dat het bedrijfsleven als eerste overstag gaat. Of zij OCP in eigen serverruimtes zetten of in externe datacenters is nog geen uitgemaakte zaak. Wat wel duidelijk is, is dat als zij hiermee de fase van testomgevingen verlaten dit een aantal datacenters in de markt pijn gaat doen. We schatten in dat er in 2018 kan worden geschreven over het in productie nemen van OCP platformen door grote bedrijven in Nederland.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.