Waar staat de cloud- en datacentermarkt?

De laatste week van april is traditioneel belangrijk voor beleggers in IT aandelen en analisten. Spelers als Microsoft, Amazon en Intel publiceren dan cijfers over de periode die het eerste kwartaal van het jaar beslaat. Als je wil weten hoe de markt er voor staat en wat 2019 gaat brengen is dit het juiste startpunt.

Azure groeit sneller

De verschillen tussen de bedrijven Microsoft, Amazon en Intel hoeven hier niet te worden uitgelegd. Wat voor beleggers en analisten belangrijk is kan daarentegen minder bekend zijn. Deze twee groepen hebben positief gereageerd op de kwartaalcijfers van Microsoft. Wat voor de ISP Today lezers vooral van belang is, is dat de professionals hebben gezien dat de kwartaalgroei van Azure (ruim 70%) zeer fors is.

Olifant in de kamer

Die zelfde professionals kregen een dag later cijfers van Amazon onder ogen. Daarin wordt een plus voor AWS genoemd van ruim 40% op kwartaalbasis. Natuurlijk is ook dat een fantastische score, maar het verschil tussen de twee mag niemand ontgaan. Het bewijst dat de grote voorsprong van AWS niet onaantastbaar is. Het is tevens een onderbouwing van de vaker gehoorde uitspraak dat AWS in Europa (of in het bijzonder de EU) minder dominant is dan het bedrijf voordoet komen. Als je naar de Europese cloudmarkt kijkt is Azure eigenlijk de olifant in de kamer die velen lijken te negeren. Opvallend daaraan is dat Azure geen moeite doet dat beeld te corrigeren. Dat is merkwaardig, maar aan de andere kant laten De cijfers van Microsoft zien dat die keuze het concern geen windeieren legt.

Intel of de markt?

Als we de andere kant van de aardbol nemen valt de VRC daar natuurlijk direct op. Het enorme land met minimaal twee enorme cloud aanbieders en een gigantische thuismarkt plus achtertuin kunnen we moeilijk doorgronden. De echte kracht van Alibaba, Tencent en Co kennen we niet.

Wat we wel weten is dat de kwartaalcijfers van Intel mede zo slecht zijn (het aandeel verloor >7% na de bekendmaking) omdat de vraag in de VRC zwaar tegenvalt. De cijfers van Intel zijn zo gedetailleerd dat je kunt zien waar de pijn precies zit: Demand for Intel hardware in China has been much smaller than expected […] . De inkomsten voor datacenter producten (dat is DC en cloud) bleven steken op $1,8 miljard. Vorig jaar stond de teller op $2,6miljard, dat is dus echt een forse stap terug.

De vraag die de Intel cijfers oproept wat nou de echte aanleiding is. Is het gebrek aan CPU’s, zoals we vaak horen, de impact van de handelsoorlog, een combinatie van de twee of nog iets anders?

Anders

Het antwoord op die vraag heeft ISP Today niet paraat. Wat we wel constateren is dat de kwartaalcijfers van de drie genoemde bedrijven laten zien dat de markt zich anders ontwikkelt. Anders dan menigeen verwacht en anders wat op basis van wat de bedrijven zelf communiceren.

Alles is net iets anders dan het lijkt. Daarom blijft het nodig niet blind te varen op één bron of één bericht van een vendor om te snappen hoe de markt zich ontwikkelt en welke eigen koers daarom nodig is.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.