Waarom de internetgemeenschap uitbreiden?

DrukwerkOp de AMS-IX website staat in een verslag over de eerste dag  van MORE-IP, dat afgelopen mei in Amsterdam werd gehouden, onder andere het volgende te lezen:

Internetgemeenschap uitbreiden
Frans ter Borg zou graag de grotere cloudproviders zien bij events als MORE-IP. “Ze trekken veel klanten die bijvoorbeeld de data-infrastructuur in willen, dat connectiviteit naar hun netwerken garandeert vanwege de eisen van zakelijke klanten. Ik denk dat het heel interessant zou zijn voor AMS-IX om te onderzoeken welke rol zij kunnen spelen, bijvoorbeeld door het aanbieden van toegang tot dit platform aan niet-ISP’s.” Joerg Ammon: “We hebben hier vandaag een goede doorsnede van de internet community, maar ik denk dat de mobiele operators ondervertegenwoordigd zijn: ze zijn verantwoordelijk voor een steeds groter deel van het internetverkeer. Ik denk dat ze nog steeds een beetje te restrictief zijn als het gaat om peering. Hun aanwezigheid op events als deze zou goed zijn voor het onderlinge begrip. Ze kunnen wat vastgeroest zijn in hun bedrijfsmodellen en zich wellicht moeilijker aanpassen aan deze mentaliteit, doen wat goed is voor het gehele internet in plaats van alleen uit een commercieel perspectief denken. Ik hoop dat dat zal veranderen, omdat we daar allemaal beter van zullen worden.”

Deze reacties volgden op een vraag van de gespreksleider. Wat die vraag precies is geweest staat niet genoemd, maar dat er een onderwerp is aangesneden waarover verschillend kan worden gedacht is direct duidelijk. Zo is het antwoord van Ter Borg volkomen logisch voor iemand die veel met de bestaande infrastructuur te maken heeft en de ontwikkelingen van de eerste zolderkamerhosters tot en met de huidige mondiale cloudaanbieders op de voet volgt. Wie Brocade kent, begrijpt ook dat het voor Ammon logisch is te wijzen op de rol die de mobiele telco’s spelen. Denk daarbij maar aan de explosieve groei van het internetverkeer dat inmiddels zelfs aantoonbaar het vaste internetverkeer kannibaliseert.

De vraag is door Frans en Joerg beantwoord met ja. Dat zij verschillende invalshoeken kiezen maakt het interessant de vraag ook aan andere partijen voor te leggen. ISPtoday heeft hiervoor een handvol providers benaderd. Van twee partijen kregen we binnen een dag een reactie op de vraag: zou het voor jullie logisch zijn op dit soort events aanwezig te zijn en/of meer op de radar te komen van AMS-IX?

Larik-Jan Verschuren van Fundaments, de IaaS provider uit Enschede:
“Het is zeker interessant om daar aanwezig te zijn; juist een knooppunt als AMS-IX biedt heel mogelijkheden om een cloud platform te ontsluiten via een private connectie (dus niet via het internet); een ontwikkeling die je steeds vaker ziet. AMS-IX kan daardoor een mooie ingang zijn om de infrastructuur te koppelen. De vraag is even wat de insteek is van AMS-IX met het event, zouden zij naast klanten ook partners (want dat is dan de relatie die je aangaat) willen ontvangen?

Stefan Ideler, CTO van I3D.net liet ons vanuit Rotterdam weten:
Als managed hosting provider met een internationaal netwerk verspreid over 6 continenten zijn wij sinds zes jaar aangesloten op de AMS-IX. Inmiddels is ons datacenter in Rotterdam de grootste van Zuid-Holland. Over de aandacht van AMS-IX maken wij ons geen zorgen. Dit is dan ook niet de reden waarom wij aanwezig zijn op More-IP. Je gaat er juist heen om te netwerken met technische concullega’s en om interessante technische sessies bij te wonen. More-IP open stellen kan in onze optiek afbreuk doen aan de kwaliteit van het event. More-IP en met name AMS-IX hebben om diverse redenen een grote aantrekkingskracht voor iedereen met een eigen netwerk of de ambitie daartoe. i3D.net acht het als onze taak als hosting provider en datacenter dienstverlener om bedrijven met een dergelijke ambitie te informeren en, waar nodig, te faciliteren en zien More-IP als een event voor gelijkgestemden.”

We hebben hier twee flink verschillende reacties en hoewel het voor een steekproef (n=2) totaal niet representatief is valt wel een ding te zeggen: als AMS-IX met MORE-IP een groter publiek zou willen benaderen, dan moet er in ieder geval meer aandacht worden besteed aan het beantwoorden van de waarom-vraag.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.