Waarom Microsoft niet voor de Amerikaanse rechter gedaagd mag worden

doj-usa-630415Maandagavond is het bericht doorgesijpeld dat de Amerikaanse justitie zou overwegen de eerder afgeketste zaak tegen Microsoft opnieuw te starten. Het draait daarbij om de toegang tot data, opgeslagen in het Ierse datacenter van de cloud leverancier.

Deze wending komt best onverwachts. Het leek er immers op dat de eerste afwijzing geen ruimte meer overliet voor andere interpretaties. Wat er precies aan de hand is aan de andere kant van de grote plas (behalve de verkiezingsstrijd en het daardoor straks weer het massaal uitwisselen van politiek benoemden) is niet helemaal duidelijk. Wat we in ieder geval wel weten is dat de timing goed is gekozen. Washington is de actie op donderdag gestart, door het tijdsverschil was er geen enkele Europese journalist of politicus die dit “live” heeft meegekregen. Het document is met 90 pagina’s ook iets te omvangrijk om snel door te lezen. De Europese pers pakt het dus later op, terwijl in de VS de aandacht al lijkt te verslappen.

Maar vergis je daarin niet. Voor de hele Amerikaanse cloud sector is dit een bijzonder ongewenste wending. Ook het opmerkingen van justitie over de “1000den vergelijkbare cases per jaar” (!) waarbij geen weerstand van de datacenter en cloud partijen was. De onmiskenbare doelstelling van de Amerikaanse justitie altijd en overal ter wereld in data te kunnen graaien is wederom zichtbaar geworden. Het beleid in deze zal gretig worden opgepakt door iedereen die zich bezighoudt met de opvolger van safe harbor (privacy shield) om aan te geven dat er nog té veel mis is om voor data opslag en verwerking op de blauwe ogen en goede bedoelingen van Amerikaanse ondernemers te kunnen vertrouwen.

Tegelijkertijd is er nog iets anders aan de hand. Als je het commentaar van Jennifer Daskal leest op de nieuwe procedure wordt min of meer duidelijk dat een deel van de argumenten die Microsoft eerder hanteerde niet juist zou zijn geweest. De manier waarom de data van de Redmondse reus is opgeslagen verschilt schijnbaar van dat van de directe concurrentie. De techniek en processen komen er in het commentaar maar bekaaid van af. Interessant is het zeker. En dat is eveneens het geval bij de conclusie van Daskal: de zaak moet uit de rechtbank en naar het congres. De consequenties zijn te omvangrijk om slechts juridische afweging toe te staan.

Wat Daskal in feite zegt is: zowel het aanzien van land en ondernemers als de economische belangen komen in een rechtszaak dit dit onderwerp betreft niet tot hun recht. Dat is een volkomen legitieme visie, een die ook logisch lijkt. Wat de uitkomst ook moge worden: voor echte lokale en nationale aanbieders van datacenter en cloud faciliteiten is de ophef welkom.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.