Waarom speelt EURid geen open kaart?

Vorige week was her en der te lezen dat Brexit meer is dan een hoofdpijndossier voor EURid. De registry sloot 2018 af met circa 3,5% minder .EU registraties. Brexit was daar een belangrijke reden voor. Belangrijk, maar niet de enige.

Brexit doet pijn

Met 3,6 miljoen registraties is .EU nog altijd een belangrijke registry. Het bestaansrecht zal niemand in twijfel trekken. De dip die vorig jaar ontstond verdient het wel beter bestudeerd te worden. Ja, Brexit doet EURid pijn. Ingezetenen met landcode GB en GI waren ultimo 2017 goed voor 317.000+ registraties, daarvan is 25% aan het eind van 2018 niet verlengd of al eerder opgezegd. Een churn van 25% is absurd groot en over de redenen is iedereen het eens.

Misbruik

Toch is dat niet het enige dat opvalt aan de EURid cijfers. Als er in een jaar tijd 36.000+ registraties moeten worden doorgehaald, omdat daarbij sprake is van misbruik, dan hebben we het wel over 27% van de krimp. Ook dat is een indrukwekkend aantal en toch is daar iets mee aan de hand.

Stel je voor dat Arnhem plusminus 50.000 registraties schrapt omdat er sprake zou zijn van geconstateerde misbruik, fraude en dergelijke. Dat zou waarschijnlijk meer dan alleen de IT pers halen, al was het maar omdat er altijd partijen zijn die daardoor de commercieel geladen FUD kunnen verspreiden. De opschoonacties van EURid hebben amper het nieuws gehaald. Het is met name achtergrond informatie die ontbreekt.

Geen open kaart

Wie de communicatie over “security incidenten” volgt (en wie doet dat niet?) weet dat in bijna alle gevallen nog lang na dat het incident voor het eerste de pers haalde daarover gepubliceerd wordt. Afhankelijk van de omvang en ernst van het incident zijn er sprekers die serieus onderzoek naar aanleiding, omvang, impact, lessons learned en de resultaten bekend maken op conferenties of elders. Door die bril gezien is het echt opvallend dat EURid geen open kaart speelt en het opschonen schijnbaar als een omvangrijke administratieve handeling ziet. Er kunnen valide redenen zijn waarom ze de details niet met het publiek delen, maar zelfs een verwijzing daarnaar ontbreekt volledige in de communicatie.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.