Waarom wordt de Duitse overheids Azure niet gebruikt?

Sinds ruim een jaar heeft Microsoft in Duitsland een cloud aanbod speciaal voor de overheid en belangrijke sectoren. Over de manier waarop dat is geregeld is door ISP Today al het nodige geschreven. Het idee dat Microsoft de sleutels van dat deel van de business aan T-Systems overdroeg klonk simpel en geniaal tegelijk.

Geen toeval

Nu een jaar later komen via twee publicaties in verwante business titels, de krant Handesblatt (betaalmuur) en het tijdschrift WirtschaftsWoche, de eerste details naar buiten over het runnen van die business. Die meldingen komen niet toevallig nu naar buiten. Microsoft heeft namelijk aangekondigd extra reguliere cloudzones in Duitsland te starten. In plaats van bijvoorbeeld Nederland  (“West Europe”) en Dublin (“North Europe”) kunnen gewone Duitse cloud gebruikers binnenkort van Azure, Office365 en verwante diensten profiteren vanuit vier (!) Duitse Azurezones.

Amper gebruikers

Microsoft heeft daarmee een forse cloud footprint in Duitsland en een deel daarvan bestaat uit die quasi overheidscloud. Wat de journalisten claimen boven tafel te hebben gekregen is dat die mooie super veilige cloud omgeving amper gebruikers heeft. Het is niet overnight uit de grond gestampt, want het gaat over meer dan ergens een paar server racks met inhoud naar binnen schuiven. Ondanks die lange voorbereidingstijd en een duidelijk omschreven doelgroep is de belangstelling teleurstellend.

25% duurder

Als een van de oorzaken wordt genoemd de hogere prijs ten opzichte van de gewone EU-Azure omgeving. De overheid (en de vitale infrastructuur en industrie) had van te voren kunnen weten dat het niet voor een dubbeltje op de eerste rij kan zitten. Daarnaast is er nog het punt van de verplichting. De overheid kan en mag niet in elke cloud een onderkomen zoeken. Beperkt aanbod, lastige vragen, dus hogere prijzen. Aan de andere kant, 25% toeslag betalen voor een gewone office 365 licentie is natuurlijk wel een behoorlijke opslag.

Beperkt

Een ander in de pers genoemd argument om de minimale belangstelling te verklaring is dat het aanbod beperkt is. De super veilige Azure omgeving biedt minder functionaliteit dan andere cloud platformen met onder andere als gevolg dat lift & shift van workloads moeilijker gaat.

Dat laatste is een vrij vage beschrijving waar ook Koen van Schijndel van Weolcan niet direct raad mee wist. Via een Duitse publicatie is er echter een verklaring gevonden die lijkt te kloppen. Deze specifieke Azure omgeving kan alleen benaderd worden vanaf Duits grondgebied. Het overhevelen van workloads van en naar die omgeving wordt dan inderdaad vrij lastig als er ergens iets in een andere cloud staat, ook als het er eentje van Azure is. Kort door de bocht beredeneerd heeft het meer weg van een intranet dan van internet.

Los van het feit de meeste technische details ontbreken is er een vraag die heel nadrukkelijk als een regenwolk boven de beschreven situatie blijft hangen. Is hier sprake van een ondoordacht plan dat is doorgevoerd zonder de echte klantwens te kennen? Wil de tandem T-systems – Microsoft Duitsland wel klanten op dat platform?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.