Waarom zou je Host Europe kopen?

hosteurope630415Al enige tijd zingt in de markt dat Host Europe te koop staat. Cinven, dat het bedrijf in augustus 2013 voor 438 miljoen Britse Pond kocht zou er van af willen. Binnen de portfolio van het bedrijf is het de enige provider, of zoals het dan heet TMT bedrijf. Andere overnames in die sector, zoals Intergenia. zijn al in HEG opgegaan. Dat verklaart waarom Cinven HEG voor 584 miljoen Pond in de boeken heeft staan.

Volgens de geruchten zou HEG een prijskaartje van 1,5 miljard Euro voeren. Dat is een indrukwekkend bedrag. Wie bereid is dat op tafel te leggen krijgt 600 medewerkers, twee grote kantoren in de UK en Duitsland en kleinere filialen in Zwitserland, Oostenrijk en Spanje en volgens de aanbieder 1,5 miljoen klanten. De vraag is natuurlijk: wie is bereid dat bedrag op te hoesten. Al langer wordt gewezen de Duitse kemphanen, Deutsche Telekom en United Internet. Vorige week kwam daar via Fortune en The Whir nog een mogelijke derde kandidaat bij: GoDaddy.

Stel dat je bijna niets weet van de hosting sector, dan klinken de drie genoemde mogelijke kandidaten best logisch. Ze doen immers al iets met hosting, dus dat uitbreiden past vast wel in de strategie. Maar wie iets meer weet zal bij elk van de drie vraagtekens zetten. In de Duitse pers is waarschijnlijk de scherpste analyse gemaakt en in het kort is de beredenering als volgt: Voor een bedrijf als DT is het kopen van een “reguliere hoster” onlogisch. Strato zit min of meer in het zelfde marktsegment en zou groei ook autonoom kunnen bereiken. Belangrijker echter is de aanname dat voor DT cloud de hoogste prioriteit moet hebben. Nu zoveel geld uitgeven voor HEG terwijl het nu al amper in staat is bekwame mensen genoeg te vinden om de groeiende cloud vraag te begeleiden is strategisch gezien zelfs onzin. Voor UI geldt dat iets minder, maar ook daar: HEG bedient vooral een segment dat zeker niet optimaal aansluit op de bestaande koers.

Is GoDaddy dan de logische en winnende derde? Eigenaar KKR is gewend aan grote sommen en het voegen van grote bedrijven, maar is het ook in staat dergelijke diensten succesvol samen te brengen? KKR is daarbij ook nog een bedrijf dat heel goed in de gaten zal hebben wat de risico’s zijn. De eerste enorme olifant in de kamer is daarbij natuurlijk Brexit. Zowel de vraagprijs (hoe zat het met de koers van Britse Pond?) als de toekomst van de handel van en met Europa zullen daar tot de nodige vragen hebben geleid. Zoals ISP Today al eerder aanstipte: Britse ondernemers lopen het risico de .EU, .AT, .IT domeinregistraties mis te lopen, want voor in ieder geval deze drie TLD’s geldt de verplichting de zetel in de EU te hebben staan. En dan zijn er vast nog meer vragen rond dit verschijnsel aan de de verkoper en HEG zelf te stellen, vragen over voor de hand liggende onderwerpen die in het meest recente halfjaar verslag van HEG trouwens volkomen ontbreken.

Eens zien of dit de komende dagen op HostingCon Europe nog ter sprake komt.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.