Walmart bouwt eigen cloud

Een paar maanden geleden werd bekend dat Amazon naast boeken ook voedsel gaat verkopen. Dat nieuws sloeg als een bom in en de reacties waren zeer divers. Walmart, de grote supermarktketen die AWS klant is, trok alle registers open: de eigen en ingehuurde IT’ers mochten per direct geen data meer in de AWS clouds stoppen. De markt vroeg zich af of het daarbij zou blijven.

Niet zomaar een cloud

Het antwoord op die vraag is vorige week gegeven. Walmart heeft namelijk bekend gemaakt eigen clouddiensten voor een eigen cloudplatform in eigen datacenters te gaan ontwikkelen. Daarvoor gaat het gebruik maken van de eigen fysieke datacenters die het al jaren heeft, wat dat betreft is het bouwen van een eigen cloud dus geen probleem. De kennis is ook al aanwezig. De operatie wordt namelijk deel van OneOps, een bestaand bedrijf dat in 2013 door Walmart is overgenomen en al langer in delen van de Walmart IT behoefte voorziet. Al langer werd gesuggereerd dat het uit een diepe winterslaap zou worden gewekt en aan de buitenwacht zou worden gepresenteerd als de tijd er rijp voor was.

Op basis van de data die beschikbaar is spreken we hier niet over zomaar een private cloud in een aantal datacenters. Het begint er al mee dat de capaciteit die geclaimd wordt 1/10 zou zijn van wat AWS in de USA heeft staan. Zoveel ruimte is overkill als het alleen maar zou gaan om de reguliere processen van een supermarkt. Er moet dus meer aan de hand zijn.

Innovatief en agressief

Er is inderdaad meer aan de hand. De OneOps omgeving gaat namelijk zwaar leunen op de GPU’s van NVIDIA. Walmart gaat geen Bitcoins minen, althans niet dat we weten, het gaat wel volledig inzetten op alle mogelijke vormen neurale netwerken en zo te zien ook AI. Daarvoor wordt gebouwd op basis de combinatie NVIDIA en Ubuntu, wat voor Canonical natuurlijk een forse opsteker is.

De eerste delen moeten met zes maanden operationeel zijn en beschikbaar komen voor derden. In die laatste woorden zit mogelijk de grootste verrassing van het hele project. Walmart positioneert zich als cloud aanbieder voor iedereen die zich zorgen maakt om de dominante positie en het ultieme datagraaien van zowel de boekenverkoper Amazon, de zoekmachine aanbieder Google en de officepakket leverancier Microsoft.

Wat we zien is dat een bedrijf met een enorme footprint en hele diepe zakken de markt betreedt met een cloud aanbod specifiek gericht om met een type aanbieder te gaan concurreren. We hebben het dus over een technisch innovatieve propositie die agressief kan gaat worden ingezet.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.