Wat doe je met 680k grotendeels besmette domeinnamen?

Medio maart schreef ISP Today over Alpnames Limited. ICANN trok zonder enige publieke vooraankondiging de accreditatie van deze registrar uit Gibraltar in. Voor meer dan 680.000 domeinnamen moest op stel en sprong een oplossing gevonden worden.

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat er bij Alpnames aan de hand was. Het bedrijf en de medewerkers leken al voor de ingreep van ICANN van de aardbodem verdwenen te zijn, wat niet fijn is voor iedereen die daar klant was. Wat wel steeds duidelijker is geworden, is dat een groot deel van de markt wel in de gaten had dat de klanten van Alpnames veel te verbergen hadden. Waarom dat tijdens de actieve periode van Alpnames niet naar buiten kwam is iets dat blijft verbazen. Het waren namelijk niet alleen de spambestrijders die Alpnames nauwlettend in de gaten hielden. Ook organisaties die strijden tegen valse goederen en cybercrime hadden zo twijfels bij het businessmodel van Alpnames. Dat model bleek uitstekend aan te sluiten op de wensen van partijen die anoniem wilden blijven en er niet voor terugdeinsden honderden registraties per dagdeel door te voeren met namen waarvan de bedoeling bij het zien zonder meer duidelijk was.

Na het verdwijnen van Alpnames moest voor die dubieuze registraties en de volkomen legitieme een oplossing gevonden worden. De vraag was hoe ICANN dat zou oppakken en uitbesteden. Wat we inmiddels weten is dat ICANN marktpartijen heeft verzocht een aanbod te doen. Het voorstel van CentralNic om zich over deze inboedel te ontfermen is geaccepteerd. Op de site van ICANN is daar nog geen melding over te vinden, op blogs en websites valt het wel te lezen.

CentralNic heeft besloten de boedel te verdelen over drie merken of organisaties die het onder zijn hoede heeft. De Duitse tak van Key-Systems zal de .PRO onder zijn hoede nemen, Moniker doet dat voor. BIZ, .COM, .INFO, .NET en .ORG. De rest van de zal door de Amerikaanse tak van Key-Systems, de LLC, worden overgenomen. Het voordeel van het verdelen is dat de werkdruk over meerdere partijen zal worden verdeeld. Die werkdruk zal uit meer bestaan dan het inlezen van een omvangrijk bestand in een bestaande database. Het opschonen en valideren zal een aanzienlijke klus zijn. Het te woord staan met de houders en het traceren daarvan is iets dat een stevig prijskaartje zal hebben. Iedereen die wel eens een Nederlandse hoster heeft overgenomen weet dat zelfs een perfect bijgehouden klantsysteem voor onvoorziene werkdruk kan zorgen.

Het zal dan ook niet verbazen dat CentralNic aangeeft voor het overhevelen van de registraties niets te hebben betaald. De waarde van de boedel en de kosten voor de integratie zijn namelijk niet vooraf te bepalen.

680K domeinnaamregistraties aanbieden voor nop, het was in dit geval het enige dat ICANN kon doen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.