Wat Europees georiënteerd datacenter nieuws

Flag_of_Europe-630420Betrekkelijk weinig aandacht is er de laatste periode op ISP Today geschonken aan datacenters. Verklaring nummer een hiervoor: de print uitgave van het Datacenter & Cloud Dossier 2016 vergde de nodige aandacht. Verklaring nummer twee: de ontwikkelingen in het eigen land waren niet zeer bijzonder, er leek zelfs sprake van een betrekkelijke rust na het opslokken van Telecity door Equinix en het afstoten van de delen van de eerste richting Digital Realty.

Terwijl de copy voor het Datacenter & Cloud Dossier 2016 richting de drukker ging druppelde zowaar weer het eerste nieuws door, met de nodige vertraging dat wel. De timing zal geen toeval zijn geweest, maar enkele dagen nadat de Duitse pers schreef dat de Microsoft in Duitsland via die bijzondere constructie met de cloud dienst in echte Duitse datacenters up-and-running was maakte AWS ook wat bekend. Per 2017 krijgt Frankrijk de status van AWS cloud region. Ergens in de regio Parijs gaat een deel van de AWS cloud onder gebracht worden. Niet bekend is of daarbij een bestaand datacenter wordt gebruikt of nieuwbouw. Frankrijk wordt daarmee de vierde regio voor AWS in Europa. Naast Dublin en Frankfurt is het de derde EU region. Nabij London komt binnenkort wat, maar dat kan waarschijnlijk niet lang een EU status hebben (daar houdt AWS serieus rekening mee!). Wat er na dit bericht overblijft van al die geruchten dat AWS ergens in Nederland de vierde Europese cloud faciliteit in gebruik zou nemen – werkelijk geen idee.

Ander datacenter gerelateerd nieuw, dat ook wel voor een deel iets met Nederland te maken heeft: in de VS ging het gerucht de ronde dat Equinix de logische bieder zou zijn voor de datacenters van ex-Terremark, nu Verizon. Een heel raar verhaal, want de journalisten die elkaar daar overschreven hadden het over alles DC’s van Verizon, terwijl Equinix in Europa al DC’s van Telecity moest afstaan, omdat het anders een te dominante positie krijgt. Best mogelijk dat er iets wordt bekokstoofd om dat nu weer te doen, maar Equinix lijkt zich vooral te hebben gehaast in het ontkrachten van het gerucht.

Dat de Verizon datacenters te koop staan beschouwen we als een feit, het is immers ook al door de directie meerdere keren aangegeven. Dat de Amerikaanse pers daarbij vooral naar de eigen lokale markt kijkt is begrijpelijk. Het is echter wel opvallend dat zo weinigen in de gaten hebben dat er dus ook in Europa het nodige te koop moet staan. Als je de locaties van deze partij in Europa optelt heb je het over minimaal 30.000 vierkante meter. Wie heeft genoeg geld op de plank en mogelijkheden dat over te nemen? En terwijl de namen van mogelijke kopers dan al snel de ronde doen is er ook de vervolgvraag: wie heeft er zin in zoveel vierkante meters over te nemen en met bestaande business te integreren?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.