Wat hebben Dell, HP en Nexenta gemeen?

Laptop-hard-drive-exposed by Evan-Amos - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via CommonsDeze leveranciers van IT producten – de complete lijst is veel langer – zijn de afgelopen periode geconfronteerd met een markt die zich eigenlijk anders ontwikkelt dan zij als aanbieders gewend zijn. Uit de cijfers over het eerste halfjaar blijkt namelijk dat de markt voor storage onder druk staat. De marktaandelen lijken op het eerste gezicht nog aardig stabiel, maar daarachter gaan drie trends schuil.

De eerste is dat de markt voor storage oplossingen aan de aanbod zijde blijft groeien. Start-ups, verzelfstandigde afdelingen en reeds bestaande bedrijven opgeteld zijn er tenminste 60 spelers in dit segment actief. Vier jaar geleden stond de teller lager, toen keken sommige analisten verbaasd naar de lijstjes die bijna 50 spelers aangaven. Al deze partijen zijn er van overtuigd de beste oplossingen te hebben voor de huidige en toekomstige problematiek. Tot dat laatste moet worden gerekend Big Data, dat schijnbaar nieuwe eisen stelt aan soft- en hardware.

Tweede trend is de techniek: SSD is geen exoot meer en heeft een plek veroverd waar de producten van HDD en hybride schijven de pijn van voelen. Vergeet daarbij niet dat een deel van de producenten van deze componenten ook direct of indirect betrokken zijn bij storage oplossingen

Dan is er nog de derde trend, en die kan niet los worden gezien van de twee bovenstaande punten, dat is de prijsdruk. Bedrijven als Dell en HP, maar Nexenta ook hebben recent bekend gemaakt met nieuwe storage oplossingen te komen tegen scherpe prijzen. Het is even afwachten hoe zich dat vertaalt naar de Eurozone, maar in de VS worden prijzen van $1,50 per GB in de persberichten genoemd voor op flash gebaseerde systemen. Met dit soort prijzen wordt de aanval op bijvoorbeeld storage systemen met 15k rpm schijven wel erg waarschijnlijk. Bij elke prijsverlaging zijn er winnaars en verliezers, dat is hier niet anders. Producenten en distributeurs met ruime voorraden (want de vraag loopt achter bij de voorspellingen) zullen hier de pijn van gaan voelen. Maakt dat automatisch de afnemers tot winnaar? Nee, natuurlijk is het fijn te weten dat de nieuwere hardware lagere adviesprijzen heeft. Maar daarvan profiteren alleen de partijen die nu kunnen en willen bestellen. Datacenters of hosters die recent hebben geïnvesteerd zullen met lede ogen moet toezien hoe de marges van de concurrentie verbetert.

Het beeld dat sommige analisten schetsen is daarom ook helemaal niet zo rooskleurig: de onrust op de markt voor storage kan bijdragen aan een shake-up die meerdere lagen in de keten raakt. Betekent dat concreet dat de hier genoemde bedrijven zich zorgen moeten maken? Dell en HP hebben als voordeel niet uitsluitend afhankelijk te zijn van storage, mogelijkheden genoeg dus om hier minder last van te hebben. De impact op echte single-service of single-product storage bedrijven daarentegen kan en zal groter zijn.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.