Wat het bedrijfsleven vraagt en doet als het om storage gaat

SNIA, de Storage Network Industry Association, is al vaker op ISP Today genoemd. Het is een van de, naar opzet typisch Amerikaanse, kennisplatformen waar aanbieders en gebruikers actief zijn rond een specifiek thema. In dit geval storage.

Door de bundeling van kennis en beperken van de focus is SNIA een toonaangevende organisatie waar heel veel te halen valt. De events die het organiseert worden goed bezocht en de indelen naar regio chapters werpt ook zijn vruchten af. Inmiddels ontvangen ruim 50.000 personen de nieuwsbrieven, en nogmaals dat gaat dan alleen om storage. Wat SNIA nog meer doet en faciliteert is het in de lucht houden van een videokanaal en een webcast feed op Brighttalk. Op dat laatste kanaal verschijnen maandelijks interessante bijdragen, waaronder een over de storage trends voor de Europese markt 2017. De webcast is gehouden door SNIA Europe en onderzoeksbureau ESG-Group.

Object storage is een niche

Dat webinar van 55 minuten beschrijft onderzoek gehouden in meerdere Europese landen. Nederland en België zijn daar gevoegd, maar dat is niet erg. Het is vooral goed eindelijk weer eens actueel en relevant onderzoek te hebben dat enigszins duidelijk is wat hier aan de hand is met storage. Er zijn heel wat slides die voor iedereen die iets met storage te maken heeft als IT dienstverlener nuttig zijn. Ook voor een cloud of reguliere provider valt er een hoop te leren. Een rode draad door het hele onderzoek is dat de Europese markt zich anders gedraagt dan je op basis van de bergen marketing zou geloven.

Het meest indrukwekkende voorbeeld daarvan is object storage. Tientallen bedrijven roepen daarvoor de allerbeste hyper modernste en veiligste oplossing te hebben. Maar hoeveel bedrijven doen er nu al wat mee. In Europa blijkt dat slechts 9% van de combinatie bedrijven tussen de 100-999 medewerkers en >999 medewerkers te zijn. Bij dat percentage kun je eigenlijk spreken van een marktniche. Alle object storage verkopers zouden er dus minimaal goed aan doen de boodschap dusdanig aan te passen aan die situatie in plaats van blijven strooien met oncontroleerbare cases in landen buiten de EU.

Flash vanwege performance?

Een andere interessante conclusie is dat flash storage helemaal niet wordt ingezet om tot betere performance te komen.

Dat wil zeggen, het was niet de enige reden voor aanschaf en is het niet voor de inzet. Volgens de onderzoekers is dat een goed signaal, al was het maar omdat de hogere performance die flash mogelijk maakt lang niet overal mogelijk is. De andere pluspunten van flash in de praktijk voor Europese gebruikers staan in de tabel. Best nuttig om die eens door te nemen.

En dan cloud

Tenslotte is er nog cloud. Cloud zou de killer zijn voor everything storage. De praktijk laat een ander beeld zien. De landen indeling is hierbij extra handig. Op de vraag wie er wel eens loads uit de cloud heeft gehaald (deels of alles) heeft toch een opvalend deel van de respondenten met ja geantwoord voor IaaS danwel SaaS.

In Nederland en België is men ook bekend met het verschijnsel. Wat je hier van kunt leren is dat voor tal van bedrijven cloud niet het walhalla is zoals vendoren dat graag willen laten geloven. Dat wordt nog eens onderstreept door een andere vraag over on premise storage over 5 jaar. 91% van de respondenten gaf aan dat 50% of meer van de storage dan nog on premise stond.

Voor wie echt wil weten wat bedrijven doen en geen genoegen neemt met de marketing praat van vendoren is dit webinar een absolute aanrader. Het is niet alleen nuttige informatie voor IT dienstverleners, zoals kantoor automatiseerders en werkplekbeheerders. Hosters en zelfs datacenters kunnen met deze cijfers gebruiken om de eigen business beter te laten aansluiten op wat het bedrijfsleven vraagt en doet als het om storage gaat.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.