Wat is de public cloud hoofdstad van Europa?

Cloud630416Nog niet zo lang geleden – zeg maar voor de naam Snowden bekend werd – was in Europa public cloud iets waar een beperkt aantal vragen over gesteld werd. Critici wisten natuurlijk allang dat deze vorm van dataopslag en al helemaal bij een Amerikaans bedrijf niet kon deugen. Miljoenen gebruikers van gratis storage- en maildiensten gaven een heel ander signaal af.

Inmiddels zijn we verder. Bijna iedereen weet van het bestaan van Snowden af en heeft een gevoel bij afkortingen als NSA en GCHQ. Gevolg: public cloud is minder prominent aanwezig in het nieuws.  Zeker in de enterprise omgeving is private cloud, gevolgd door hybrid cloud, de enige cloud smaak waar nog over wordt gesproken. Dit betekent echter totaal niet dat public cloud van de aardbodem is verdwenen. Je kunt zelfs zien dat ook in Europa dit type cloud nog steeds groeit, kijk maar naar de bouwplannen van Google en Microsoft in Nederland.

De onderzoekers van het Duitse Crisp-research hebben recent uitgezocht hoe het nu gaat met publieke clouds. Daartoe is gekeken naar partijen die in Duitsland de diensten nu al of binnenkort aanbieden. Dat levert een interessant plaatje op, waaruit kan worden afgeleid wie de grote spelers zijn en wie onder druk van publieke ophef en regelgeving heeft besloten het exclusief Amerikaans aanbod uit te breiden met aanbod vanuit datacenters in de EU, respectievelijk Duitsland.

Het is overzicht is echter ook om nog een andere reden interessant: je kunt er een leuke Europese ranking mee maken. Van de 8 partijen die wij ook in Nederland kennen (het Duits/Amerikaanse ProfitBricks en het Zwitsers/Amerikaanse CloudSigma spelen voor ons geen rol), hebben er vier in Nederland DC ruimte in gebruik of zullen dat binnenkort gaan doen. (Digital Ocean, Microsoft, Google, IBM/Softlayer) Frankfurt en Londen faciliteren er elk nu of op korte termijn vijf. Puur op aantallen is er dus niet zo heel veel verschil. Hoewel: Frankfurt en Londen bieden elk de VMware en de Salesforce cloud onderdak en AWS zit ook in Frankfurt.

Gelet op het aantal klanten en omzet deze laatste drie partijen vertegenwoordigen is de strijd om de titel public cloud hoofdstad/regio van Europa daarmee een strijd tussen twee renners, waarbij Nederland op korte afstand volgt. Het peloton (regio’s met minder dan 4 globale public cloud aanbieders) ligt daar weer op enige afstand achter. Ierland is een daarbij zo te zien de enige partij die het Nederland op korte termijn lastig kan maken.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.