Wat is er loos met de public cloud aanbieders?

Een paar dagen oud rapport van de Synergy Research Group toont aan dat er iets flink verandert bij de aanbieders van publieke clouds. Het onderzoeksbureau heeft namelijk berekend dat de investeringen in hardware en software voor deze sector het afgelopen kwartaal met 32% zijn gegroeid, dat is serieus meer dan in ieder geval de voorgaande 2 jaar.

Een plus van 32% in een kwartaal is echt bijzonder, ook als je iets als seizoensinvloeden zou willen laten meetellen. De negen voorgaande kwartalen lieten steeds een groei tussen de 10%-20% zien, wat eveneens als fors te noemen is. Het afgelopen kwartaal was er dus bijna een verdubbeling.

Synergy heeft geen direct overtuigende verklaring gevonden, anders dan dat een groot deel van de extra omzetstijging op het conto van de hyperscalers komt. Er is een onderverdeling gemaakt waarbij direct opvalt dat de grootste groei bij de ODMs zit. Sterker nog Synergy stelt onomwonden dat de meeste shipments daar vandaan komen en niet bij de bekende grote merken.

De combinatie van Hyperscalers en ODMs voert wel tot een hele aannemelijke verklaring die Synergy niet geeft. Om maar een bekende spreuk te verbasteren: “it’s the OCP stupid!” De hyperscalers zijn al tijden de grootste afnemers van OCP, gemaakt door ons onbekende ODMs. Hyperscalers zijn vooral geïnteresseerd in het afnemen van zaken die het runnen van publieke cloud diensten mogelijk maken. Het verbaast dat Synergy dat niet schrijft of zelfs maar de suggestie doet dat in die richting een verklaring te vinden is.

Maar zelfs zonder dat “detail” heeft Synergy wel een punt te maken en dat is de sterke omzetgroei, waar niet iedereen in de markt gelijk van profiteert (zie ook link). Er is afgelopen kwartaal $11 miljard uitgegeven aan hardware en software om publieke clouds in de lucht te brengen en houden. ODMs hebben inmiddels een marktaandeel van bijna 30%, dat is 5 procentpunten meer dan vorig jaar.

Dus het antwoord op de vraag wat er loos is met de grote publieke cloud aanbieders is bekend. Ze shoppen steeds meer bij ODMs en dat zal niet leuk gevonden worden door de usual suspects.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.