Wat volgt na verkoop van HEG aan GoDaddy is veel interessanter

Vorige week ging de kogel dan eindelijk door de kerk. GoDaddy en de Host Europe Group (HEG) kondigden aan wat iedereen al lang had zien aankomen: de eerste koopt de tweede. Spannend was het persbericht dan ook niet. GoDaddy was immers de enige partij die over was gebleven van de oorspronkelijke groep geïnteresseerden. United Internet en Deutsche Telekom hadden eerder al te kennen gegeven geen heil te zien in een overname. Daarbij is trouwens onbekend gebleven of deze twee daadwerkelijk enig moment en voor hoelang tot de serieuze kandidaten behoorden of dat dit meer valt te rangschikken in de categorie: geruchten. Laten we wel zijn, het prijskaartje dat aan HEG hing was fors, heel fors zelfs. Links en rechts werd dan ook verbaasd gekeken: hoe ga je dat ooit terugverdienen?

GoDaddy, dat overigens een paar jaar geleden nog met een persbericht waarschuwde de Nederlandse markt te gaan veroveren, legt 1,69 miljard Euro neer voor een bedrijf dat in 5 landen een fysieke presence heeft, maar eigenlijk alleen in het VK en Duitsland echt een speler van belang is met merken als 123 Reg, DomainFactory, Heart Internet en HostEurope zelf. Uiteraard gaat daar het nodige gevoegd en gesneden worden. Voor de Nederlandse aanbieders is dat weinig spannend, het marktaandeel van de koper en de gekochte merken in ons land lijkt niet groot.

De positie van HEG in Duitsland is een heel ander verhaal. Ten eerste is er sprake van veel standaard hosting, een dienst waarbij de klanten heel makkelijk kunnen hoppen. GoDaddy zal op zijn tenen moeten lopen om die klanten niet tegen zich in het harnas te jagen, als Amerikaans bedrijf heeft het sowieso al een lastige wedstrijd te spelen. Het andere en veel belangrijkere punt dat nu gaat spelen is iets rond Plusserver. Het onder de paraplu van HEG opererende Plusserver past namelijk niet bij de vooral standaard dienstverlening van GoDaddy. Plusserver komt je redelijk veel tegen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland als je iets met e-commerce doet of meer mission-critical toepassingen.

De verwachting, die GoDaddy zelf ook direct kenbaar heeft gemaakt, is dat Plusserver snel zal worden verkocht. De centen die het oplevert kan GoDaddy goed gebruiken om een deel van de gemaakte kosten voor de overname te compenseren Echter: zie het plaatje ook even in perspectief Plusserver zet naar verwachting $92 miljoen om, HEG als geheel $328 miljoen. GoDaddy moet 28% van de omzet die het zojuist heeft gekocht (met echt hele mooie klanten en producten) alweer verkopen en dat kan maar aan een beperkt aantal partijen. Of GoDaddy vindt een financier bereid om aan te verkopen, dan wordt Plusserver feitelijk gestald, of er is een partij uit de sector die dit wil (en vooral kan!) doen.

Daarom is het voor iedereen die de Europese markt volgt veel interessanter wat er nu gaat gebeuren dan de deal die zojuist is beklonken.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.