Webhosting speciaal geschikt voor sector XYZ

Op Cloudtech verscheen op 1 februari een bijdrage over webhosting voor de medische sector. Het artikel is afkomstig van een Amerikaanse hoster en focust op de Amerikaanse markt. Dat maakt het deels onbruikbaar voor Nederlandse hoster. Deels, maar niet geheel.

Het artikel stelt dat reguliere webhosting niet geschikt is voor de medische sector, omdat daar sprake is van gegevens die extra bescherming nodig hebben. Ziekenhuizen en alles dat tot de medische sector wordt gerekend in de VS hebben zich wat dat betreft te houden aan de HIPAA eisen. Die worden in Nederland nog wel eens vergeleken met NEN 7510, maar dat is eigenlijk appels met peren vergelijken. HIPAA gaat veel verder en wordt in de VS door IT leveranciers, zoals datacenters en hosters, ook gewoon in actief bij de marketing betrokken.

Dat laatste is ook de verhulde WC-eend van het artikel. De schrijfster maakt volop gebruik van de gelegenheid het eigen hostingplatform als “HIPAA compliant” bekend te maken. Het is aanbod dat ze ook anders in de markt zetten. Als je even googlet zie je tal van andere Amerikaanse hosters die in het standaard overzicht van hostingdiensten een HIPAA compliant aanbod noemen. Soms is het de vierde kolom naast instap, medium, heavy en dan dus HIPAA. Andere keren staat er bij het aanbod “HIPAA compatible”

Die manier van adverteren kom je in Nederland amper tegen. Het aanbod hier is vaak ingedeeld op het niveau klein – middel – groot – maatwerk. Er zijn nog al wat hosters die voorbeelden geven. Klein is geschikt voor de hobbyist met een homepage, middel voor de bakker, et cetera. Dat is de standaard manier waarop we hier communiceren.

Wat we hier niet kennen is dat er expliciet wordt gewezen dat aanbod voor een hele sector niet geschikt voor is, zoals dat in de VS met HIPAA dat wel het geval is. Daar staat namelijk HIPAA als eigen aanbod of aanbod wordt “HIPAA compliant” genoemd. Als een van die twee er niet staat is het hosting aanbod niet geschikt. Dat hoort ook iedereen daar te weten.

Waarom we zoiets niet in Nederland kennen? Het makkelijkste antwoord op die vraag is omdat de markt bij ons anders in elkaar steekt en er geen vraag naar is. Er is ook een ander antwoord mogelijk: wie weet hebben we er nooit bij stilgestaan dat we in plaats van bedrijfsomvang en type gebruik ook sectoren als criteria kunnen hanteren.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.