Wet van Dam is van kracht. Wat nu?

De Wet van Dam is sinds gisteren van kracht. Rashid Niamat sprak met Itte Overing, juridisch adviseur bij ICTRecht over wat we van de wet kunnen verwachten.

Volgens Overing zal je gaan merken dat bedrijven die er nog niet zo goed op hebben gelet, de komende tijd te maken krijgen met het feit dat ze niet meer zomaar stilzwijgend mogen verlengen. “Het gaat voornamelijk om de overeenkomsten die zij sluiten, de abonnementen. Dus bijvoorbeeld een sportschool die een abonnement sluit, maar ook een hoster die een hostingabonnement sluit of een domeinnaamregistrar die domeinnamen registreert voor anderen.”

Opzeggen versus inkoop
Hoe zit het als je zelf meerdere domeinnamen hebt, die lopen op een contract van 3 of 12 maanden, en je hoster geeft aan de domeinnamen in te kopen voor diezelfde duur. Moet er aan die kant van het traject iets veranderen? “Dat hang ervan af hoe de domeinregistrars dat aanpakken,” geeft Overing aan. “Ik weet inderdaad dat SIDN per 3 maanden afrekent. Voor kleine registrars is het een hard gelach, dat iemand mag opzeggen met een opzegtermijn van een maand en dat de registrar dan nog zit met 2 maanden en daarvoor moet betalen. Aan de andere kant wordt er ook wel van gezegd ‘dat is het ondernemersrisico’. Maar ik kan me goed voorstellen dat registrars zeggen, hier hebben we geen zin in en we gaan om te tafel met SIDN of we daar iets aan kunnen veranderen.”

Onduidelijkheid voor bestaande overeenkomsten
Is met deze wet nu alles geregeld voor contracten en het kunnen opzeggen van contracten? “Er is nog één los eindje,” zegt Overing. “Dat is het feit dat het nu nog niet duidelijk is of het ook voor bestaande overeenkomsten geldt. Er is momenteel een reparatiewet op de lange baan geschoven. Daarmee is de enige onduidelijkheid die in de wetswijziging zat nog niet verduidelijkt.”

Voer het ook voor bestaande klanten in
Betekent dat niet dat hosters en registrars met enorm veel vragen zitten? “Ja, en ik hoop ook dat daarover binnenkort duidelijkheid komt,” vertelt Overing. “Daarnaast zou ik adviseren om het toch ook voor bestaande overeenkomsten in te voeren. Een rechter kiest meestal de kant van de consument en het is als ondernemer lastig om met twee sets algemene voorwaarden tegelijk te werken.”

Risico’s
Welk risico loop je als ondernemer als je nu niet reageert op de nieuwe wet? “Buiten het feit dat je een boete opgelegd kan krijgen, is het ook onduidelijk, vervelend en niet transparant voor jouw klanten als je de wet niet doorvoert terwijl de regels wel gelden. Consumenten zijn ook mondig via programma’s als Kassa en Radar en ik me voorstellen dat je die slechte publiciteit niet wilt.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.