WHD 2013 – Eerste bevindingen Registrar-Atlas 2013

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=yZMrbg-7aEY&w=630&rel=0]

Op de WHD.global 2013 spraken we met Thomas Rickert, advocaat en onderzoeker bij de Vereniging van de Duitse Internetsector (eco.de), over de Registrar-Atlas enquête. Eind april worden alle resultaten gepresenteerd, wij kregen alvast een aantal resultaten.

Nieuwe gTLD’s
Het onderzoek is dit jaar voor de derde keer gehouden, onder registrars van acht Europese landen waaronder voor de tweede keer ook Nederland. Een belangrijke vraag had te maken met de lancering van de nieuwe gTLD’s. “Wij waren erg geinteresseerd hoe registrars denken over deze nieuwe kansen,” legt Rickert uit. “Een interessante trend is dat registrars niet vanaf dag één met deze nieuwe gTLD’s aan de slag gaan. Een groot gedeelte van de registrars gaat de nieuwe extensies alleen aanbieden als reseller. Tegelijkertijd ontdekten we dat registrars zich juist meer richten op bestaande TLD’s. Het lijkt dus op een wat conservatieve benadering door de sector.”

DNSSEC
Specifiek voor de Nederlandse registrar-branche is volgens Rickert de implementatie van DNSSEC. “In het onderzoek van vorig jaar vertelden Nederlandse registrars een grote vraag voor DNSSEC te zien. Dit jaar hebben we dan ook gezien dat er een groot aantal domeinnamen met DNSSEC is ‘gesigned’. Dus naast dat er vraag was naar het protocol, wordt DNSSEC nu daadwerkelijk en veel ingezet. Hierbij is de samenwerking tussen SIDN als registry en de registrars erg belangrijk geweest.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.