WHD 2013 – Hosters nieuwsgierig naar servers met ARM-architectuur

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=sQMDKHgw79A&w=630&rel=0]

Op de WHD.global 2013 spraken we met Steve Croce, product marketing manager bij Calxeda, over de trends en ontwikkelingen rondom processoren met ARM-architectuur voor servers. De focus van Steve en zijn collega’s is om de techniek in dedicated-servers toe te passen. Wij vroegen hem om uitleg.

Stroom- en ruimtebeperking
Croce vertelt dat wereldwijd energie en de levering van stroom steeds duurder wordt. “Daar komt bij dat op veel plekken in de wereld ook de ruimte beperkt is,” legt hij uit. “Dat bracht ons op het idee om hiervoor een oplossing te bedenken en gefocust op laag stroomverbruik, lage kosten en om in bijvoorbeeld een datacenter meer ruimte te benutten.”

Fysiek in plaats van virtueel
Voor het toepassen van de techniek moeten ISP’s de fysieke ruimte in gedachte houden. “Dat is het pad dat wij bewandelen, in plaats van virtualisatie. Dus denk niet dat het weer één of andere ‘doos’ is waar je een virtuele omgeving op gooit. Hiermee ben je in staat om mensen een volledige server te geven, met complete functionaliteit en zeer beperkte ruimteverbruik.”

Nieuwsgierig
Op de WHD is gebleken dat de techniek veel geïnteresseerden trekt. “Ik denk dat veel van die aandacht uit de hoek komt om stroom- en ruimtebesparend bezig te zijn,” geeft Croce aan. “Ze zien de kostenvoordelen en hoeveel servers en klanten ze daarmee in hun behoefte kunnen voorzien. Er zijn bij ons mensen langs geweest die er op korte termijn in hun dedicated-serveromgeving iets mee willen doen.”

Ontdekken
De meest gestelde vragen gaan over de techniek. “Wij zijn de eerste die de techniek op deze manier in een product hebben verwerkt dat interessant is voor hostingpartijen. Dus veel vragen worden gesteld om de techniek te begrijpen en te ontdekken wat het wel en niet kan doen. En vanaf het punt dat wij vertellen dat het kan wat elke andere ‘linux-doos’ kan, wordt er doorgevraagd over de implementatie in de praktijk.”

Toekomst
De ontwikkeling van de techniek en server-producten staat niet stil. “We komen later dit jaar met een nieuwe generatie van onze productlijn. De performance en memory-footprint zullen daarin zijn verbetert. Wij zijn ook benieuwd hoe de techniek verder gaat en wat daarna komt!”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.