WHOIS nieuws dat niemand zal verbazen

Afgelopen week waren er twee nieuwtjes die over WHOIS gebruik gingen. Registrars en hosters hebben er wellicht overheen gelezen. Belangrijk waren de meldingen dan ook niet echt. Het was meer een reden om te kunnen verzuchten “dat viel te verwachten”

De eerste melding betrof de beleidswijziging van Uniregistry, statutair gevestigd op de Kaaiman Eilanden. De toezichthouder aldaar heeft het bedrijf gesommeerd een einde te maken aan de praktijk in de gewone publiek toegankelijke WHOIS alle houder gegevens op te nemen. Met een duidelijke verwijzing naar de AVG/GDPR heeft Uniregistry inmiddels de klanten geïnformeerd dat met ingang van heden een opt-in geldt.

Nederlandse registrars zullen daar niet van op kijken. Het belang van een dikke of dunne WHOIS was hier al gaande voordat de afkorting AVG met Europese wetgeving werd geassocieerd. De Amerikanen die zaken doen met of via Uniregistry hebben daar echter meer moeite mee. Je ziet dat in de commentaren op de artikelen hierover die op Onlinedomain en elders zijn verschenen de ondergang van de wereld wordt voorspeld. Handelaren die claimen geen domeinnamen meer te verkopen sinds de AVG, omdat hun contactgegevens in de WHOIS zijn afgeschermd zeggen het nodige over het gebrek aan inventiviteit van deze groep. Anderen laten vooral zien niet te willen begrijpen dat er iets kan bestaan als EU wetgeving. De Nederlandse hoster die de klaagzangen leest zal zich wellicht teruggeworpen in de tijd voelen – de argumenten die te lezen zijn kwamen in Nederland voor toen de Gulden nog het enige wettelijke betaalmiddel was.

Het andere nieuwsbericht waar de WHOIS centraal staat werd onder andere via Domainincite verspreid. Tucows heeft in een persbericht inzicht gegeven in het aantal WHOIS opvragingen. De WHOIS is er voor het publiek afgeslankt, wie echt meer wil weten heeft moet kunnen aantonen een gerechtvaardigd belang te hebben.

Het bedrijf AppDetex blijkt verantwoordelijk te zijn voor de meeste van dat soort verzoeken. Fijntjes merkt Tucows daarbij op dat elke keer vlak voor een ICANN meeting AppDetex de sluizen openzet en massaal verzoeken voor WHOIS data in de mailbox van Tucows doet belanden. Vervolgens klaagt het op luide toon naar ICANN en de politiek (waarschijnlijk in Washington) dat er niet of te langzaam wordt gereageerd.

AppDetex speelt duidelijk een vies politiek spelletje met als doel de AVG/GDPR om zeep te helpe, of in ieder geval voor domeinnaam registraties te verbieden. Dat is een strijd die te voorspellen was en waarbij ICANN nu tussen hamer en aambeeld zit.

En dan is er nog dit detail dat absoluut niet over het hoofd gezien mag worden. AppDetex claimt de rechten van grote bedrijven te behartigen en verdedigen. De grootste klant is Facebook, een bedrijf dat schijnbaar heel veel behoefte heeft aan WHOIS gegevens om misstanden te kunnen corrigeren. Hoe geloofwaardig is dat?

 

(Foto: Vladimir Menkov – Own work, CC BY-SA 3.0)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.