Wie koopt wie en waarom?

De week is nog maar halverwege of de tech pers heeft alweer genoeg om over te schrijven. Gelukkig is de aanleiding daarvoor deze keer niet een mega hack of black-out. Wat iedereen bezighoudt is het aantal overnames dat naar buiten is gekomen. De markt is flink in beweging.

De eerste tekenen

De eerste tekenen waren begin dit jaar al te zien. Zoals zo vaak werden ze niet direct herkend als horend bij een trend. Dat Cisco Observable Networks kocht, Juniper Cyphort inlijfde en Paolo Alto er met LightCyber vandoor ging werd gezien en beschreven, maar vooral als op zich zelf staande acquisities van de olifanten, die op die manier aansluiting bij de markt proberen te houden. Dat het ging om IT security overnames was meer een detail, de genoemde bedrijven kopen wel meer op, dus waarom geen security.

Herfst 2017

Dan nu in de late herfst van 2017 zien we weer twee overnames de revue passeren. Barracuda wordt van de beurs gehaald, want is in handen gekomen van een private investeerder. McAfee koopt de security start-up Skyhigh Networks, naar verluidt gewoon in cash. De pers is nu wakkergeschud en spreekt van een consolidatie. Het zou een logische stap zijn voor de kleintjes die verder willen groeien, maar te weinig middelen hebben dat zelfstandig te realiseren. Over de kopers wordt vooral gezegd dat ze kennis kopen in een markt (security) die zo dynamisch is dat elke vorm van samenwerking, tot en met overnames, de new normal moet zijn.

Er is weinig redenen te twijfelen aan wat de vakgenoten schrijven. Consolidatie, in welke vorm dan ook, is een logische stap. Het is geen eindstation, maar een tussenstop. De markt wordt tijdelijk wat overzichtelijker en tegelijkertijd biedt het nieuwe toetreders met een net iets andere focus weer de nodige ruimte om de markt te betreden.

De andere kant

Er is echter ook een kant aan deze ontwikkeling die nog niet is benoemd. De indruk wordt gewekt dat security als enige hot is in die hele brede IT sector. Daar lijkt wat voor te zeggen. De tijd dat alleen al het uitspreken van Cloud, Storage of Hosting investeerders de geldbuidel deed trekken ligt achter ons. De meeste koersen van de beursgenoteerde bedrijven in die sectoren hebben dit jaar ook helemaal geen super goede indruk achtergelaten. Als je dat weet, dan begrijp je waarom de consolidatie in de security sector niet perse een teken van sterkte en kracht of zelfs een hype is.

Er is voor de private equity bedrijven en de grote namen in de IT gewoon (even?) niet veel anders te kopen waarmee een fatsoenlijk rendement en bestendige groei mogelijk is.

Wie overigens nog behoefte heeft aan een goed gesprek over security en 2018 trends met vooraanstaande security vendoren: vandaag is in DeFabrique ChannelConnect LIVE – je kunt je nog online inschrijven en gewoon langskomen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.