Wordt dankzij .EU nu eindelijk de impact van Brexit op de IT sector duidelijk?

Vlak voor het paasweekend kwam TheRegister tot de ontdekking dat Brexit serieuse consequenties heeft voor Britse houders van .EU domeinnamen. Andere titels, zoals Tweakers, namen het bericht klakkeloos over. Iedereen leek voor het eerst iets over Brexit en IT te lezen en was daardoor onaangenaam verrast. ISP Today lezers waren allang op de hoogte.

22 maanden

Het is inmiddels 22 maanden geleden (juli 2016!) dat ISP Today voor het eerst schreef over de mogelijke impact van Brexit op de registraties van domeinnamen. Dat was naar aanleiding van de eerste discussie, geleid door ECO, over het onderwerp. ECO was een van de eerste organisaties die begreep dat de voorwaarden voor registratie van een .EU voor problemen kon zorgen als de Britten daadwerkelijk de EU zouden verlaten.

Zowel de ECO conference call en het later uitgebrachte positionpaper kregen buiten de directe kring weinig aandacht. In gesprekken met grotere en kleinere hosters in Nederland en daarbuiten merkte ISP Today ook dat markt helemaal niet leek te begrijpen dat hier sprake was van het spreekwoordelijke topje van de ijsberg. Medio 2016 was er sprake van 100.000+ .EU registraties die in de gevarenzone zouden kunnen belanden. Dat er in de EU registries zijn die eveneens verplicht stellen dat de houder .EU ingezetene, of als bedrijf ingeschreven, is was ook niet bekend. De Nederlandse hosters en overige IT dienstverleners vonden het weinig interessant en iets dat hen amper zou raken.

Duidelijke signalen

ISP Today schreef ook over andere ontwikkelingen die door Brexit worden getriggerd. De waarschuwing van – eveneens ECO – dat Brexit in combinatie met lokale Britse wetgeving er voor zorgt dat de AVG/GDPR verplichtingen niet kunnen worden nagekomen werd uitgebreid besproken. Dat het Nederlandse software bedrijf Exact de spullen nu al uit het VK haalt en in de Duitse AWS zone onderbrengt was iets waar we in november afgelopen jaar over schreven. Het waren duidelijke signalen dat er echt iets aan de hand is.

Het zijn signalen ook die buiten ISP Today door geen enkele andere tech titel werden opgepakt. Naar de redenen daarvan kunnen we alleen maar gissen. Het is extra opvallend, want zeker binnen de grotere ondernemingen die IT diensten leveren of afnemen is de impact van Brexit een onderwerp dat inmiddels serieus op de agenda staat. Banken, telco’s maar ook de internationale handel- en transportsector moeten in het kader van business continuïteit, contingency planning en risk management weten met welke scenario’s ze rekening moeten houden. Afgaande op wat VNO-NCW voorzitter de afgelopen week in London heeft meegemaakt ziet het er niet goed uit.

 

 

Brexit nu wel op de agenda

ISP Today constateert dat de melding van de EC dat de Britten, zoals de vlag er nu bij hangt, na 30 maart 2019 niet langer .EU domeinnamen mogen registeren en verlengen goed door de pers is opgepakt en als een bom is ingeslagen. Hierdoor lijkt eindelijk bij een grotere groep door te dringen dat er echt heel wat gaat veranderen, zowel op de Britse eilanden als in de EU. Hopelijk komt het onderwerp daarmee nu bij meer bedrijven op de agenda. Niet alleen bedrijven zoals providers en datacenters met Britse klanten die willen weten wat de consequenties zijn en welke kansen hierdoor ontstaan. Ook jullie eigen klanten die zaken doen met Britse ondernemingen en via IT data uitwisselen moeten begrijpen dat er iets lastigs zit aan te komen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.