World Backup Day – wat moet je daarmee?

worldbackupday630415Vandaag, 31 maart, is het World Backup Day. Stel je bent een doorsnee IT gebruiker, wat denk je dan bij het lezen van die melding? Eerste inschatting: je vraagt je eerder af wat voor onzin er nog meer mogelijk is dan dat het je echt zal aanzetten openminded te kijken naar je eigen backup procedures. De kans dat de gemiddelde IT gebruiker hier overheen leest of het snel terzijde schuift is nog veel groter.

Het idee meer aandacht te besteden aan backups is op zich niet slecht. Ook op ISP Today besteden we met enige regelmaat aandacht aan het onderwerp, maar de lezersgroep hier is natuurlijk iets anders dan de doorsnee IT gebruiker. De eerste groep (de IT aanbieders) zo ver krijgen dat de andere groep (de IT gebruikers) meer van het onderwerp gaan weten en er mee gaan doen is al jaren lastig.

Ondanks een paar (in de sector) geruchtmakende rechtszaken waar het draaide om ontbrekende of foute back-ups is het nog steeds een onderwerp dat bij met name de providers die zich focussen op shared hosting geen podiumplaats krijgt toegewezen. Bij aanbieders van meer complexe services is het duidelijk een ander verhaal. Die tweedeling is opmerkelijk. Het lijkt ook een van de weinige voorbeelden te zijn van een add-on of feature die niet automatisch naar de onderste marktlagen afdaalt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld anti-spam, dat was vroeger inbegrepen bij duurste pakketten en een betaalde optie voor de instappers. Tegenwoordig is dat overal inbegrepen.

De markt is wat backup kennis en gebruik betreft dus alles behalve homogeen. Geen nood, iedere partij kan nog steeds iets doen met de World Backup dag. Voor grootgebruikers adviseert de CSA: “Proactively evaluating your endpoint backup processes at least once a year positions your enterprise for quick and total recovery before data loss or breach occurs.” Dat kun je als aanbieder makkelijk vertalen en in je nieuwsbrief vermelden. Daarmee is de vraag beantwoord: wat moet je met deze dag. Als je vooral klanten in het MKB en SoHo segment gaat die melding niet werken. Dan zou je nog eens kunnen wijzen op de automatische backups die met pakketten als Installatron mogelijk zijn.

Als je er op dit punt achter komt dat je die service niet kan bieden dan is de vraag wat je met deze dag moet eigenlijk ook wel beantwoord hè.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.