Zerto: DraaS moet je niet als losse dienst zien

Zerto630415Eerder deze maand sprak ISPtoday met Jacco Gunsing van Zerto. Doel van het gesprek was tweeledig: horen waarom ze op de NLVMUG staan en een korte introductie over het bedrijf zelf. Inmiddels hebben de collega’s van het Datacenter & Clouddossier als een persbericht van het bedrijf ontvangen. Voor wie wil weten waar dat over gaat, hier de link.

Het gesprek over Zerto zelf begon heel herkenbaar: opgericht in jaar X, Y medewerkers en Z awards. Op dat punt vragen we standaard na of men al klanten in dit werelddeel en in dit land heeft. En het komt dan wel eens voor dat het gesprek snel stilvalt. Dat was hier niet het geval. Zerto onderhoudt een uitgebreid (800+) partnernetwerk, want de dienst leent zich bij uitstek als een on-top dienst voor reeds bestaande storage et cetera mogelijkheden. En wat ook aardig was: clous service providers worden gezien als deel van dat partnerkanaal. In het lijstje namen komen we dan ook tenminste twee Nederlandse partijen tegen, de IaaS aanbieders Fundaments en Uniserver. Ook een grote telco uit Den Haag en uit België prijken op de lijst van afnemers en wederverkopers.

Dat deze partijen van exact dezelfde onderliggende hardware gebruik maken is onwaarschijnlijk, het is zelfs voor de werking helemaal niet relevant. Dat heet dan ook een van de USP’s van Zerto te zijn: het kan met elke HW en SW praten. In combinatie met een PPU model gebaseerd op de gebruikte VM’s in plaats van CPU’s of zelfs cores lijkt het ook stukken simpeler dan wat elders nog wordt aangeboden.

Laatste vraag die we stelden: leuk hoor nog een DraaS dienst, maar is dat nu echt wel Top of Mind in de markt? Jacco wees daarvoor naar een trend die we hier toevallig op ISPtoday deze week al eerder genoemd hebben: DC migraties en consolidaties. Dat soort processen maakt dat DraaS meer dan ooit op de agenda staat. Je kunt immers op basis van XaaS veel makkelijker afscheid nemen van je eigen HW in je DC en daarbij tegelijk de beschikbaarheid van je data verbeteren door een tweede fysieke of virtuele omgeving in te richten. De software, en uiteraard vindt Zerto daar de beste oplossing voor te hebben, die dat mogelijk maakt is er, is proven technology en is simpel in gebruik. DraaS is dus meer dan een losse dienst, het is een essentiële enabler of facilitator voor veel meer processen

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.