Zet Verizon alle datacenters in de etalage?

verizon640In 2015 heeft ISPtoday enkele keren geschreven over datacenters. Dit omdat deze hoogst belangrijke schakel in de ICT waardeketen sinds een jaar in het middelpunt van de belangstelling staat. We hebben gezien dat er links datacenters noodgedwongen de deuren sluiten terwijl rechts partijen elkaar overnemen. Ergens daartussen in zijn er berichten over datacenters bij op eigen gelegenheid heel fors bijbouwen. Om het beeld nog complexer te maken, wat veel minder opvalt is dat er ook datacenters worden afgestoten.

Waarschijnlijk hoort tot die laatste categorie het bericht waar Reuters donderdag mee kwam. Verizon zou op het punt staan afstand te nemen van de eigen datacenters. Wie terug bladert in de tijd ziet dat het gerucht hierover al twee maanden geleden ontstond. Als reden werd genoemd dat de telco Verizon meer focus op de core business nodig had. Het runnen van onder andere datacenters werd daar niet toe gerekend. De vraag die toen te horen was ging er over of het alle datacenters betrof en daarmee eigenlijk ook een deel van de telefonie business.

In dat geval zou Verizon niets anders doen wat al enkele andere Amerikaanse telco’s hebben aangekondigd: mobiel is zoveel anders, dat het onderhouden van een groot aantal “ouderwetse” gebouwen beter door een bevriende derde partij kan worden gedaan. Gewoon outsourcing dus.

Wat we sinds gisteren weten is dat de keuze die Verizon lijkt te maken toch een andere is. Reuters spreekt echt over het afstoten van de internet tak, de datacenters die vroeger het logo van Terremark voerden. Dat maakt de ontwikkeling helemaal interessant. De vraag die dan namelijk gesteld moet worden is: wat blijft er dan over van de ambitie van Verizon om de grote IoT provider te worden en facilitator van M2M? Kan dat zonder eigen datacenters?

Antwoorden op deze vragen zullen de komende maanden wel volgen, als tenminste de verkoopplannen doorgaan. De collega’s van het DatacenterDossier zullen de vinger aan de pols houden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.