Zou DattoCon ook voor hosters interessant zijn?

Een week geleden ging in Barcelona DattaCon Europe 2018 van start. In tegenstelling tot VMworld dat deze week van start gaat waren bij DattoCon18 eigenlijk geen hostingproviders (HP) aanwezig. Wat er wel aanwezig waren waren MSP, managed service providers. Wat zij te horen en zien kregen was bij nader inzien toch ook wel interessant geweest voor een aantal HP providers.

Datto Inc is in de MSP wereld zeer bekend. Het is voor MSP van MKB omvang ongetwijfeld de marktleider. Wat het die bedrijven levert zijn cybersecurity en data backup diensten. Vorig jaar heeft het Autotask overgenomen, dat in Europa en helemaal in Nederland veel gebruikers kent. In het komende nummer van Channel Connect zal dieper op DattoCon18 worden ingegaan. Twee dingen zullen daar niet ter sprake komen, die worden namelijk hier onder genoemd.

Als eerste moet genoemd worden dat het verhaal van een van de oprichters, en nu nog CEO, Austin McChord elke hoster zal hebben aangesproken. We weten dat er video opnames van zijn keynote zijn gemaakt. Keynote is daarbij een verkeerde term. Austin legde namelijk uit hoe hij het bedrijf ooit is begonnen. Letterlijk een stellingrek van de DHZ winkel in de kelder.

Dat groeide uit tot wat je op de tweede foto kunt zien. Met gepaste trots gaf Austin aan dat dit geen stockfoto is, maar een recente opname van de eigen corridors.

Zijn verhaal en de manier waarop hij het vertelde – humor en zelfspot zijn hem niet vreemd – waren echt bijzonder. Dit was geen gelikte keynote beladen met marketing kreten. Dit was het echte verhaal van iemand die vanaf dag 1 met de voeten in de klei heeft gestaan, weet wat techniek kan doen, waar het fout kan gaan en hoe belangrijk het is de klant centraal te stellen. De keynote van Austin was echt compleet onvergelijkbaar met wat er bijvoorbeeld de komende dagen op VMworld wordt gepresenteerd.

Wat nog meer opviel bij DattoCon was de uitgebreide aandacht voor continuïteit. We hebben het dan niet alleen over de software en hardware die data moeten redden. De mannen en vrouwen van Datto hebben MKB bedrijven, de MSPs, als klant en ze zien dat daar bedrijfscontinuïteit een veel voorkomend vraagstuk is. Tijdens de opening kregen de circa 500 aanwezige MSPs uit vooral EMEA te horen hoe Datto tegen veranderingen in de markt aankijkt en hoe het daar de MSPs bij kan helpen. Daarbij gaat Datto verder dan het doen van uitspraken voor een volle zaal.

In het conferentie complex was een zaaltje gereserveerd voor 1 op 1 gesprekken tussen MSPs en directie leden van Datto over uitsluitend dat onderwerp. Dat is toch wel een opvallend onderdeel voor een conferentie.

DattoCon18 was een conferentie die bij hosters niet op de agenda zal hebben gestaan. De producten en diensten spreken vooral de MSPs aan. Een MSP kan ook hostingdiensten aanbieden en omgekeerd gebeurt dat mogelijk ook. Voor bedrijven die die mix aanbieden kan DattoCon echt meerwaarde bieden. Voorwaarde is wel dat er Datto diensten worden gevoerd, dat is immers waar het de meeste tijd op de conferentie over gaat.

Het is te hopen dat op het YouTube kanaal binnenkort impressies van het event en dan vooral de talk van Austin verschijnen. Want voor wat voor soort hoster je ook bent: zijn verhaal was ijzersterk en zo herkenbaar. Wat dat betreft is DattoCon naast interessant mogelijk ook nog eens relevant voor hosters.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.