2012: BYOD, Big Data en de Cloud

2011 was een jaar van belangrijke IT-innovaties, met grote vooruitgang in zowel de consumenten-als zakelijke sectoren. Het was ook het jaar van de ‘cloud’, maar wat heeft 2012 voor ons in petto nu we bijna afscheid nemen van 2011?

BYOD (Bring Your Own Device) verandert IT-aankopen – omdat bedrijven steeds meer toestaan en zelfs aanmoedigen, dat werknemers hun eigen apparaten meebrengen naar het werk waarop zij ook toegang hebben tot zakelijke applicaties, wordt de bedrijfs PC  steeds meer een zaak  van het verleden. Ook zorgt BYOD ervoor dat applicaties op elk moment en vanaf elke locatie beschikbaar zijn, waardoor het bijdraagt aan het verlagen van de inkoopkosten van een organisatie. De toename in verkoop van smartphones en tablets versterkt de BYOD trend nog eens extra en zorgt op zakelijk gebied voor de opmars van Virtual Desktop Infrastructure (VDI),  draadloze netwerken en endpoint security oplossingen. Dit zal tot veel problemen gaan leiden voor IT-afdelingen die juist proberen risico’s te verminderen. Ook wordt een moeilijke toekomst voor de PC- en laptopfabrikanten verwacht. Ik denk dat we volgend jaar, als gevolg van de BYOD trend, in ieder geval één high profile security ramp zien. Deze ramp zal bedrijven zich doen realiseren dat zij hun beveiligingsprocessen op orde moeten  krijgen voordat zij hun netwerken voor alles en iedereen ontsluiten .

“Slimme” Campus LAN – door BYOD, de groei van smartphone-  en tablet gebruik onder consumenten en omdat de Unified Communications markt in 2015 verdrievoudigd is, zal de Campus LAN moeten aanpoten om aan de vraag te kunnen voldoen. 2012 Wordt dan ook het jaar van de “slimme” campus.  Legacy-omgevingen zullen niet in staat zijn om te gaan met de enorme druk die hen worden opgelegd. High-performance applicaties (zoals video streaming, IPTV, real-time beeld overdracht en leren op afstand) zullen hier als gevolg onder lijden en productiviteit,  opbrengsten, en  merkreputatie zullen verslechteren. Ik voorspel dat we in de zomer van 2012 zullen gaan zien dat enterprise-class kenmerken tegen een betaalbare prijs worden geïntroduceerd in campus LAN-oplossingen. Deze innovatie geeft bedrijven, voor de eerste keer, de eenvoud en de prestaties die nodig zijn om aan de huidige zakelijke eisen te voldoen en transformeren de ontwerpen van de campus-brede netwerken.

Opkomst van ‘Cloud Service Revenue’ – In 2011 zagen wij organisaties langzaam verhuizen naar de cloud en dit zal ook in 2012 zo blijven. Maar ook een nieuwe manier om inkomsten te genereren is in opkomst.  Bedrijven van buiten de technologiesector zetten stappen in de richting van “Cloud Service Provision”. In de huidige economie proberen  steeds meer bedrijven het rendement van hun datacenter omgeving  te verhogen door clouddiensten als extra inkomstenbron aan te bieden.  Deze bedrijven moeten, willen zij een speler in deze ontluikende markt worden,  wel over de juiste datacenterarchitectuur beschikken; een gevirtualiseerde, op Ethernet fabric gebaseerde, betrouwbare netwerkstructuur waarmee de stricte SLA’s gehaald worden. Ik voorspel dat er slachtoffers gaan vallen als gevolg van providers die te snel geld willen verdienen.

Grotere vergoedering – IT vergoedering zullen wij ook in 2012 blijven zien. De volwassenheid  van servervirtualisatie betekent dat hardware minder belangrijk  wordt voor bedrijven  die door de toenemende vastgoed- en energiekosten hun kapitaaluitgaven (CAPEX) willen verminderen.  Virtualisatiestrategieën zullen in elke organisatie doordringen. De CXO zal dan ook sterk hameren op een plan dat bijdraagt aan een positieve beleving en ervaring van virtualisatie onder werknemers.  Traditionele (enterprise) klanten zullen wij minder gaan zien en bedrijven zullen zich gaan wenden tot gevirtualiseerde of zelfs hosted omgevingen die, door de lagere aanschafkosten van hardware,  de  TCO zullen verlagen. Bedrijven die dit op een juiste manier doen zullen hier de vruchten van plukken, maar ze zullen ervoor moeten zorgen dat het fundament van het netwerk, waarop alle virtuele omgevingen draaien, hiervoor wel geschikt is. Er zullen vele problemen ontstaan als dit niet het geval is.

Dataverbruik neemt nog meer toe – 2011 was het jaar waarin ‘Big Data’ de krantenkoppen haalde. Deze trend zal ook in 2012 onverminderd doorgaan. De afgelopen vijf jaar zijn we overspoeld met nieuwe manieren  om data te genereren, te consumeren en op te slaan. In 2011 verbruikte de gemiddelde smartphonegebruiker 15Mb per dag, dit zal gaan groeien tot 1 Gb in 2020. Als consumenten zullen we de netwerk- en storagemiddelen hierdoor enorm belasten.  Bedrijven zullen moeten kijken naar innovatieve oplossingen om het netwerk te stabiliseren en de prestaties te verhogen en tegelijkertijd de kosten te verlagen en competitief te blijven. Diegenen die deze trend negeren komen voor grote problemen te staan.  Wij zullen hier waarschijnlijk één of twee voorbeelden van gaan zien!

En tot slot… het jaar van FABRIC – Holistische datacenter fabrics – van de storage-omgeving tot en met het Ethernet-netwerk – worden de grote trend in 2012. Al mijn vorige voorspellingen zijn gebaseerd op dit laatste punt. Voortbouwend op het succes van de early adopters die de vruchten hebben geplukt van platte, betrouwbare, high-performance netwerken die het beheer vereenvoudigen en de flexibiliteit van de onderneming doen toenemen, voorspel ik dat op fabric gebaseerde architecturen de heersende norm worden. Deze trend zal de kijk op het datacenterontwerp fundamenteel veranderen en is de basis voor veel van de bovengenoemde voorspellingen. Het netwerk is immers het hart en de longen van de moderne, zakelijke onderneming. Zonder het netwerk zouden eenvoudige, voor iedereen, vanzelfsprekende handelingen zoals het verzenden van een e-mail of het hebben van toegang tot een document, onmogelijk zijn. Fabrics zullen een revolutie op het gebied van netwerkontwerp veroorzaken en zullen het landschap van de netwerken voor altijd veranderen.


Steven Loewy is algemeen directeur van Brocade Benelux. In zijn rol als algemeen directeur is Loewy verantwoordelijk voor het verder uitbreiden van Brocade’s aanwezigheid in de Benelux en het onderhouden van bestaande klantrelaties. Loewy heeft ruim 15 jaar IT-ervaring op het gebied van verkoop en commerciële activiteiten met een specifieke focus op de Europese markt. Voor zijn aanstelling bij Brocade was Loewy onder andere directeur operations bij Cisco Nederland