4G/LTE is geen bedreiging voor vaste breedbandverbindingen

De uitrol van 4G / LTE begint de Nederlandse consument in zijn greep te krijgen. Niet onbegrijpelijk, want in theorie zijn hiermee snelheden mogelijk tot wel 100 Mbit/s. In de praktijk is dat natuurlijk minder, maar liggen de snelheden op wel een niveau dat vergelijkbaar is met de snelheid van vele breedbandverbindingen die nu via het koper- of coax-netwerk worden geleverd. Ook de reactietijden zijn bij 4G / LTE enorm verbeterd ten opzichte van oudere mobiele standaarden, waardoor de internetbeleving ook vergelijkbaar is met het gebruik van een vaste breedbandverbinding.

4G / LTE lijkt dus te kunnen concurreren met vaste breedbandnetwerken. Er zitten echter ook een aantal haken en ogen aan. Om te beginnen is 4G / LTE een gedeeld medium. Gebruikers in een cel moeten de beschikbare brandbreedte delen. Wanneer veel mensen in het zelfde gebied gebruik maken van LTE wordt de snelheid daardoor beduidend minder.

Triple Play via 4G / LTE
Daarnaast bestaat het overgrote deel van de Nederlandse breedbandabonnementen uit Triple Play diensten. Internet en telefonie (VoIP) zullen zonder problemen werken over 4G / LTE, en ook een video stream zal goed te bekijken zijn. Maar een complete IPTV service met HD, en in de toekomst wellicht 3D en 4k, is een ander verhaal. Dit zal voor een grotere massa niet te realiseren zijn. Daarom blijven wat vaste internetaansluitingen betreft VDSL, Kabel en FttH de voorkeur genieten.

Is 4G / LTE dan alleen voor mobiele oplossingen inzetbaar? Nee, zelfs in een goed bekabeld land als Nederland zie ik toepassingen voor 4G / LTE als stationaire oplossing. Ik denk hierbij met name aan het buitengebied. Er zijn nog ongeveer 500.000 huishoudens zonder een breedband aansluiting met voldoende bandbreedte. Het buitengebied bekabelen brengt enorme kosten met zich mee en duurt jaren. De Europese commissie heeft de doelstelling dat alle burgers in 2020 toegang tot 30 Mbit/s moeten hebben. Ik zie LTE dan ook als de techniek voor het oplossen van het probleem met deze buitengebieden.

Als providers LTE op de juiste manier in de markt zetten is de doelstelling van de EU al op heel korte termijn haalbaar. In Duitsland, waar nog veel meer witte gebieden bestaan, wordt LTE al volop ingezet om het buitengebied van breedband te voorzien.  Wanneer providers de juiste databundels in combinatie met de juiste hardware aanbieden, staan er enorm veel mensen te springen om zich als klant aan te melden.


Gerrit Brugman is Country Manager bij AVM.