Amazon, Google en Azure bestaan niet

Time flies, dat blijkt maar weer. Ik bladerde iets te ver terug in mijn notities en stuitte op die van de World Hosting Days (WHD) van maart jongstleden… Voor degene die het niet kennen, de WHD is een drie dagen durend hosting en cloud event met een internationaal karakter. Enkele duizenden bezoekers, diverse spraakmakende sprekers en een beursvloer met zo’n honderdvijftig exposanten. De WHD is ‘the place to be’ om te netwerken en nieuwe contacten te leggen. Daarnaast is dit event uiteraard bedoeld om op de hoogte te raken van nieuwe trends en ontwikkelingen of om een bevestiging te krijgen van datgene wat je zelf al dacht. Er is sprake van een zeer gemêleerd gezelschap. Van DGA’s en CEO’s tot aan systeembeheerders, en van commercie tot aan techniek. Het zijn hostingbedrijven, partners, leveranciers en ISP’s.

In de afgelopen jaren heb ik de WHD zien groeien van een compacte beurs naar een groots event. Iedere zich zelf respecterende toeleverancier of technologiepartner is hier aanwezig. Behalve dat zij exposant zijn leveren zij ook een bijdrage aan het bijbehorende congres door één of meerdere presentaties te verzorgen. Kortom, alle ingredienten zijn aanwezig om een ´state of the art overview´ te krijgen van datgene wat er gaande is in internetland…

Ik woonde een reeks aan presentaties bij, heb de beursvloer diverse keren gezien, sprak met een groot aantal exposanten en vond her en der een gesprekspartner uit mijn netwerk. Een greep uit het aanbod: datacenter locaties (IJsland, Luxemburg), hardware (DELL, A10, HP, Intel, Kingston, Samsung, Lenovo, Huawei), netwerken/CDN (BT, TeliaSonera, Akamai), data centers (Interxion, Telehouse), domeinnamen (Openprovider, Resello, Key Systems), encryptie (Symantec, SSLGuru) en website editors (Weebly, BaseKit, CM4all). En verder: beveiliging (SiteLock, Incapsula, SpamExperts), backup en DRaaS (IASO, Veeam, Acronis, Double-Take), control panels (cPanel, Parallels, OnApp) en provisioning (Jelastic). Geen uitputtende lijst en waarschijnlijk doe ik verschillende partijen te kort, maar het geeft een beeld.

Ogenschijnlijk zijn met deze partijen alle facetten waar de internet industrie mee te maken heeft afgedekt, althans, dat zou je denken bij een dergelijk event. In mijn optiek misten er echter substantiële onderwerpen en dito partners/ leveranciers. Zo was er bijvoorbeeld nauwelijks aandacht voor Big Data en op welke wijze de industrie daar op in kan spelen. En hoe moeten we om gaan met de ontwikkelingen rondom ‘software defined’. Alle vakliteratuur laat zien dat het daar naar toe gaat, maar op de WHD was het zwaar onderbelicht. En wat te denken van de eisen die aan ons worden gesteld ten aanzien een steeds korter wordende ‘time-to-market’. In dat licht zou je toch verwachten dat er minimaal een paar partijen het podium zouden betreden om het over ‘continues delivery’ en DevOps te hebben, of hoe ‘containerization’ voor een ware revolutie gaat zorgen.

Maar goed, ik besef mij dat er momenteel zoveel gebeurt dat het voor de organisatie achter de WHD haast onmogelijk is om een programma op te stellen waarin alle ‘topics’ worden behandeld. Er is echter één onderwerp wat schitterde door afwezigheid. Onbegrijpelijk dat er met geen woord werd gerept over de dramatische opkomst van de ‘public cloud’. Ik heb het dan in het bijzonder over Amazon’s AWS en Google’s Compute Engine, maar uiteraard ook over Microsoft’s Azure. Deze ‘Big 3’ zijn representatief voor het publieke cloud domein. Microsoft was prominent aanwezig, dat in tegenstelling tot AWS en Google. Dat zij hier niet zijn is niet zo vreemd. Ze zouden zich in het hol van de leeuw begeven (alhoewel ik er mijn twijfels over heb of dat wel als zodanig wordt ervaren door de leeuw…). Microsoft kan het zich veroorloven, de leeuw gedoogd hem. Iedere ISP weet dat ook Azure op termijn een flink deel van haar omzet op zal gaan slokken, maar tegelijkertijd is Microsoft één van de belangrijkste technologiepartners waar de markt, van oudsher, een sterke binding mee heeft en vice versa.

Terug naar de grote afwezigen. AWS en Google zijn een meer dan gemiddelde bedreiging voor de IaaS markt. Een markt die het fundament vormt in de business modellen van veel ISP’s. Maar helaas, geen autoriteit op het podium die verteld hoe men zich daar tegen kan wapenen. En ook geen vlammend betoog dat omarmen de enige en beste optie is. Niets van dat alles. Op de beursvloer is het al even slecht gesteld. Slechts een paar partijen die tooling ter beschikking stellen om te kunnen ‘provisionen’ en orkestreren richting de genoemde mastodonten, maar met een beetje doorvragen blijkt dat nog net niet helemaal af te zijn. Onbegrijpelijk.

Ben ik naïef (misschien zelfs wel negatief)? Of is de markt naïef…? Gewoon doen alsof ze niet bestaan en kop in het zand, of is er meer gaande? Is iedereen achter de schermen aan het worstelen met nieuwe proposities en met nieuwe business modellen. Wordt er bestudeerd hoe er ‘straks’ toegevoegde waarde geboden kan worden? Met welke producten en diensten men dat gaat doen? En wat betekend dat voor de huidige organisatie? De tijd zal het leren. Ik kijk in ieder geval met belangstelling uit naar de WHD2016. Misschien hebben de huidige diamond partners HP en DELL dan wel plaats gemaakt voor AWS en Google. Tenminste, als die bestaan…

Robèr van den Brink is als Business Development Director nauw betrokken bij de keuzes ten aanzien van innovatie en strategie binnen de IT-Ernity Groep. Zijn brede marktkennis in combinatie met zijn commerciële achtergrond zorgt er voor dat in al zijn ‘denken en doen’ de klant altijd centraal staat.

About the author

Avatar

Robèr van den Brink is Business Development Director bij IT-Ernity Internet Services.