Andere tijden voor providers

Providers hebben momenteel de grootste moeite om hun traditionele businessmodel in stand te houden: Geld verdienen door de verkoop van spraakdiensten per klik of gegevensdiensten per MB of GB. Een van de key performance indicators, de gemiddelde omzet per gebruiker (ARPU), is de afgelopen jaren alleen maar gedaald. De diensten die wel worden verkocht, blijken minder bij te dragen aan de waardeketen dan in het verleden. En een ‘alles-in-één-pakket’ biedt ook al geen zicht op een hogere marge of toename van de ARPU. Netwerken worden bovendien gebruikt door bandbreedte-intensieve Over the Top (OtT)-providers zoals Netflix, Dropbox en Facebook. Providers zien daar in de meeste gevallen geen enkele financiële beloning voor terug.

Een vraag naar nieuwe en flexibele diensten

Ondertussen groeit de vraag van consumenten en bedrijven naar flexibele, on demand diensten. Het inrichten van nieuwe netwerkdiensten of het tijdelijk wijzigen van een bestaande dienst kan al snel een paar weken in beslag nemen, terwijl gebruikers met een paar muisklikken een complete cloud-oplossing bij Amazon kunnen afnemen. Dit is een verre van ideale situatie die weinig goeds inhoudt voor de relatie van providers met hun klanten of hun positie in een concurrerende markt waarin de marges al jaren onder druk staan.

Wat weerhoudt providers er nu precies van om deze nieuwe, on demand diensten aan te bieden? De eerste hindernis bestaat uit complexe en dus vaak starre procedures en processen waar providers mee te maken hebben vanwege het complexe karakter van telecomtechnologie. Dit maakt het lastig om snel wijzigingen aan te brengen in hun aanbod of de dienstverlening aan een specifieke klant. Een ander probleem waarmee providers te maken hebben, is het feit dat er een ingrijpende transformatie van de netwerkinfrastructuur nodig is voor het vergroten van de flexibiliteit van het netwerk en de diensten die daarvan afhankelijk zijn. Dit vereist fikse kapitaalinvesteringen. Geleidelijke netwerkupgrades die een snellere oplevering en een kortere time-to-market voor nieuwe diensten zijn mogelijk het antwoord. Dit zou voor duurzame groei en innovatie moeten zorgen binnen de waardeketen van dienstverleners.

Het internet wordt de derde grote mainport van Nederland

De Nederlandse ICT-sector heeft duidelijk ook voor het belang van netwerkinnovaties voor de lokale economie. De DHPA [Dutch Hosting Provider Association] en bijvoorbeeld AMS-IX tonen aan dat het Internet feitelijk de derde grote economische mainport van Nederland is, naast Schiphol en de haven van Rotterdam. Datacenters rijzen overal als paddenstoelen uit de grond, en de breedbandpenetratie in Nederland is nog altijd een van de hoogste in Europa. Met het oog op de kansen van wereldwijde trends zoals cloud computing, The Internet of Things en mobiliteit in combinatie met de lokale ambities voor de lange termijn is de vraag hoe netwerkexploitanten en providers zichzelf kunnen transformeren om munt uit deze ontwikkelingen te slaan?

NFV en SDN kunnen providers helpen met hun transformatie

Een mogelijke oplossing – een waarin ik graag nader wil ingaan  – is het virtualiseren van netwerkfuncties. Dit maakt het mogelijk om belangrijke processen te automatiseren, zoals het inrichten van nieuwe diensten en het plannen van de netwerkcapaciteit. Het is tegenwoordig onmogelijk om een ICT-gerelateerd tijdschrift of nieuwsportaal te lezen zonder op de term Network Function Virtualization (NFV) te stuiten, die vaak in een adem wordt genoemd met Software Defined Networking (SDN). SDN heeft een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt sinds de tijd waarin deze technologie nog als hype werd afgedaan, maar in de praktijk valt er op dit gebied toch nog een hoop werk te verrichten.

In deel twee van deze miniserie zullen we nader ingaan op de weg die moet worden afgelegd naar nieuwe diensten en omzetmodellen, onder het motto: ‘Zelfs een reis van duizend kilometer begint met één stap’.

About the author

Avatar

Marcel van Opzeeland is Regional Director Service Providers BeNeLux bij Juniper Networks.