Auteursrechtdebat: Zwitserland geeft goede voorbeeld

Op 30 november sprak de Tweede Kamer met staatssecretaris Teeven over zijn handhaafplannen. Het debat bleek te kort voor zo’n belangrijk onderwerp en wordt vanmiddag voortgezet. Wat adviseren wij de kamerleden voor het tweede deel van dit debat? En wat moet de ISP-sector in de gaten houden?

Natuurlijk. Ook wij hebben vol verbazing gekeken naar de corrupte graaipogingen bij Buma/Stemra. Maar we verdedigen internetvrijheid, en richten ons niet op de bestrijding van auteursrechtcorruptie. Dus daar hebben we met pijn in het hart niets over geschreven.

Zwitserland: Geen downloadverbod
Wél
hebben we de kamerleden in onze brief (PDF) gewezen op het zeer recente rapport van de Zwitserse regering over auteursrecht (PDF, persbericht). In een uitgebreide analyse, waarbij de regering ook kijkt naar de Nederlandse situatie, komt ze tot de conclusie dat downloaden voor privé-gebruik niet verboden moet worden en dat verdere handhaving niet nodig is. Het rapport sluit af met de verfrissende conclusie dat het internet bedrijven dwingt om te innoveren. En als je dat niet lukt, tsja, dan kan het auteursrecht je ook niet helpen (we parafraseren). Leestip, dus. En we hopen dat de Nederlandse regering hier een voorbeeld aan neemt.

We benadrukten ook weer dat de discussie zou moeten gaan over innovatieve betaalmodellen, zodat kunstenaars een eerlijke vergoeding krijgen voor hun werk en fans kunnen blijven genieten van entertainment. Lees daarover meer hier.

Providers opgelet!
Ook providers moeten de plannen van Teeven goed in de gaten houden. Zo wil hij providers via de rechter laten verplichten om websites te blokkeren. Kunstenaars worden daar geen cent beter van, fans kunnen daardoor niet opeens wél betalen voor entertainment, de implementatie kost geld en het werkt niet om downloaden te stoppen. We roepen providers dan ook op om zich tegen de handhaafplannen van Teeven uit te spreken.

Debat
Het debat vindt vanmiddag plaats tussen 15.30 en 17.30 uur. Iedereen is van harte welkom, maar je kan het ook live volgen via het internet (klik op Groen van Prinsterer zaal).


Ot van Daalen is directeur bij Bits of Freedom. Als jurist is hij gespecialiseerd in het informatierecht, in dat gebied was hij ook werkzaam in zijn vorige functie als advocaat. Die baan heeft hij opgezegd om de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom opnieuw op te richten.

Dit artikel verscheen ook op het blog van Bits of Freedom, uitgezonderd van de quote voor de ISP-sector.